Airspace safety – Check!
Sta op de eerste rij bij luchtoperaties, waar precisie en teamwork het verschil maken. Je bent wereldwijd inzetbaar en je draagt elke dag bij aan een veilig en gecontroleerd luchtruim. Samen met onze internationale partners neem je deel aan strategische oefeningen en buitenlandse opdrachten, waarbij je altijd opereert in een hoogtechnologische omgeving.
Of je nu vliegt, missies ondersteunt of het luchtruim bewaakt—hier maak je impact. Interesse om nieuwe hoogtes te verkennen? Sluit je aan bij ons team van de Luchtcomponent.
Jouw uitdagingen samengevat
Overal ter wereld inzetbaar, instaan voor een veilig en gecontroleerd luchtruim, oefeningen en opdrachten in NAVO-verband, werken in een hoogtechnologische omgeving.
Enkele topjobs
Onze jobs zijn beschikbaar met of zonder diploma en zonder voorafgaande werkervaring: piloot, luchtverkeersleider, flight simulator operator, ondersteuning luchtoperaties.
Mogelijke werkplekken
Onze luchtvaartexperts hebben de mogelijkheid om op talrijke locaties te werken, afhankelijk van hun specialisatie: Kleine-Brogel, Koksijde, Bevekom, Steenokkerzeel, enz...
Helaas, we vinden geen resultaten voor jouw zoekopdracht. Verbreed je zoekopdracht een beetje of schakel enkele filters uit.
Toch niet jouw ding? We hebben nog veel jobs in andere domeinen die je misschien wel aanspreken. Of scroll eens door al onze vacatures om te kijken wat jou aanspreekt.
Werken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Sportieve omgeving
Sport je graag maar moet dit van je baas steeds na je uren? Bij ons is je conditie verbeteren en op peil houden een deel van de job. Dus sporten tijdens de uren: doodnormaal.
Waarden
De waarden Integriteit, Loyauteit, Respect en Moed vormen het DNA van onze organisatie. Ze bepalen hoe we met elkaar omgaan, hoe we ten dienste staan van onze maatschappij en hoe we invulling geven aan de opdrachten die ons toevertrouwd worden.
Unieke ervaringen
Dit is geen nine to five job. Je ziet meer van de wereld dan in andere jobs en doet steeds nieuwe ervaringen op. “Hoe was je dag?”, geeft bij jou iets andere antwoorden dan bij de meeste van je vrienden.
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Elisabeth (30), Officier arts
Sophy (21), Officier ingenieur
Michel (50), Hulptechnicus
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Sander (32), Onderofficier navigatie
Sarah (29), Burger jurist
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Wendy (33), Radar/sonar operator
Matthias (33), Officier tandarts
François (25), Officier maintenance manager
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
John (47), Onderofficier Artillerie
Fred (37), Onderofficier CBRN
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Chris (25), Officier dek Marine
Pieter (28), Force Protection
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Niels (27), Vliegveldbrandweer
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Lori (21), Matroos
Stephan (41), Piloot
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Dieter (21), Infanterist
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Sam (25), Soldaat kannonnier
Céline (32), Geneesheer
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Mégane (27), Magazijnier
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Xavier (35), Technisch officier Marine
Joyce (32), Onderofficier ICT
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Tom (32), duiker/ontmijner
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Jessica (30), Onderofficier kok
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Hoeveel je bij Defensie verdient hangt niet alleen af van je wedde op basis van graad en anciënniteit. Er bestaan bovendien verschillende premies die je basiswedde gevoelig zullen laten stijgen. Een overzicht van de basiswedden, premies, toelagen en vergoedingen vind je hier.
Let wel: de juiste berekening van de wedde hangt af van je familiale situatie en kan dus verschillen met de vermelde bedragen. Salarissen, toelagen, premies en vergoedingen kunnen ook in de loop van het wervingsjaar wijzigen in functie van index-, en andere aanpassingen.
In functie van de vormingskalender kan de inlijving uitzonderlijk op een later moment worden toegestaan. U neemt best contact op met het contactcenter werving via e-mail CTCN@mil.be of via 0800 33348 (gratis) die de mogelijkheden met de commandant/directeur van het opleidingsorganisme zal bekijken.
Als je ingeschreven bent voor een andere wervingssessie en de wachttermijn is verstreken, dan kan je proberen om je resultaat te verbeteren.
De wachttermijn bedraagt één maand voor de fysieke proeven, acht maanden voor de psychotechnische proeven en 22 maanden voor de cognitieve en psychomotorische proef (enkel voor piloot, air traffic controller, air defence controller en unmanned aerial vehicle).
Opgelet: het laatste resultaat telt, ook al is dat slechter dan het oorspronkelijke.
Voor de academische en de beroepsproeven kan je je resultaten niet verbeteren. Die proeven vinden jaarlijks plaats.
Nee, er bestaat geen schakelprogramma dat toegang verleent tot de mastercycli (ingenieurswetenschappen of sociale en militaire wetenschappen) van de Koninklijke Militaire School. De opleiding is te specifiek en je hebt een te een grote achterstand in verband met de militaire vorming.
Ja, maar dit is enkel mogelijk voor industrieel ingenieurs en het medisch-technisch korps, via de aanvullende werving. Daarvoor moet je minstens geslaagd zijn voor het eerste jaar van de bachelorcyclus.
De academische bachelor moet uiteraard aansluiten op de mastercyclus die je wil volgen. Om met een professionele bachelor aan een mastercyclus te beginnen, moet je eerst geslaagd zijn in het schakelprogramma voor die mastercyclus.
Ja. De straffen voor (verkeers)overtredingen (negeren stoplicht, fout parkeren, ...) behoren tot de categorie van de politiestraffen. Ze hebben geen invloed op het behoud van je morele hoedanigheden.
Ja, voor zover dat:
je niet veroordeeld werd tot drie of meer maanden gevangenisstraf (ongeacht de reden), met uitzondering van verkeersovertredingen.je niet veroordeeld werd (ongeacht de strafmaat) voor feiten zoals diefstal, heling, oplichting, frauduleus faillissement, aanranding van de eerbaarheid, bederf van een minderjarige, prostitutie, ...
Ja, zowel op het gebruik van verdovende, kalmerende als stimulerende middelen. Defensie hanteert een nultolerantie wat betreft druggebruik.
Opgelet! Sommige drugs zijn tot MEERDERE weken na inname nog steeds opspoorbaar.
Nee. Je kan je vorming voortzetten en tegelijkertijd solliciteren voor een hogere personeelscategorie.
Opgelet! Als je niet slaagt voor die hogere vorming, dan is je reïntegratie in de oorspronkelijke personeelscategorie mogelijk, maar geen recht!
Ja, voor zover er minstens twaalf maanden verlopen zijn tussen de dag dat je Defensie hebt verlaten en de dag dat je je opnieuw hebt ingeschreven in dezelfde of een hogere categorie.
Je moet vanzelfsprekend nog steeds aan alle andere voorwaarden voldoen.
Ex-militairen moeten ook aan nog andere voorwaarden voldoen (militair verleden).
Ja. Tatoeages op het hoofd en in de nek of hals moet je wel laten verwijderen tegen de dag van de inlijving.
Zodra je zeker bent dat je al je selectietesten met succes kan afleggen. Je moet wel rekening houden met de uiterste inschrijvingsdatum van je kandidatuur.
Een medische burgerexpertise is niet vereist om medisch beroep aan te tekenen. Maar de expertise moet wel in orde zijn voor de medische beroepscommissie samenkomt.
De medische burgerexpertise dient uiteraard om het tegendeel aan te tonen van de oorspronkelijke medische beslissing.
Tijdens een grondig oftalmologisch onderzoek wordt je zicht nagegaan. Verzicht van 7/10 is toegelaten, na optische correctie (met bril of lenzen) moet wel 10/10 gehaald worden met elk oog afzonderlijk.
Verder wordt je nachtzicht gecontroleerd. Oogimplantaten, kleurenblindheid en laserbehandelingen leiden tot uitsluiting.
Er is geen vaccinatieplicht bij de selectieprocedure noch bij de inlijving, maar Defensie hecht veel belang aan een coronavaccinatie voor de operationaliteit van de organisatie. Defensie leidt mensen op om ingezet te worden in het binnen- en buitenland, voor deelname aan dergelijke operaties of oefeningen is het daarom wel verplicht om gevaccineerd te zijn.
Je moet minstens aan de leerplicht voldaan hebben op de dag van de inlijving.
Wanneer eindigt de leerplicht?
Er zijn verschillende leeftijdsdrempels, afhankelijk van de functie. Ze staan steeds vermeld op de vacature.
Er is ook een verschil tussen de vacatures als reservist (waar je ouder mag zijn) en de vacatures voor beroepsmilitair.
Check dus altijd goed of je nog binnen de leeftijdsvoorwaarden valt.
Voor de meeste militaire vacatures heb je geen rijbewijs nodig. Als je solliciteert voor een functie als chauffeur, wordt er vaak wel een rijbewijs B of C gevraagd.
Opgelet: dit is nog steeds een rijbewijs voor voertuigen met handgeschakelde versnellingsbak.
Opmerking: de meeste jobs als chauffeur vragen een minimum lichaamslengte van 1,60 m hetgeen afwijkt van onze algemene vereiste van minimaal 1,52 m.
Wij helpen je graag verder. Wil je deelnemen aan een van onze activiteiten? Bekijk dan zeker eens onze agenda.