Op 17 juni keurde de overheid het STAR-plan goed. STAR, dat staat voor Security/Service – Technology – Ambition – Resilience, kwam tot stand onder de vleugels van minister van Defensie Ludivine Dedonder en zet de toekomstige beleidslijnen uit van het Defensiedepartement. Het plan, dat een strategische visie tot 2030 voorstelt, legt de focus op het personeel en de operationele inzetbaarheid van de Componenten. Een kort, maar zeker niet volledig overzicht.
Defensie krijgt zowel een financiële als een mentale boost en zal des te beter in staat zijn om bij te dragen aan haar opdrachten in binnen- en buitenland.
Het STAR-plan zet prioritair in op het welbevinden van het Defensiepersoneel, de motor van de organisatie. In maart werd, als eerste stap, de herwaardering van de verloning doorgevoerd. In de toekomst wordt de procedure voor sociale promotie eenvoudiger gemaakt, alsook de toegang tot opleidingen en vormingen. Door de bouw van twee nieuwe kwartieren en een betere spreiding van de capaciteiten zal ook de woon-werkafstand ingekort worden. Defensie zet bovendien in op diversiteit en inclusie en wil zo een afspiegeling zijn van de maatschappij. Dit alles om de huidige militairen te bedanken en te blijven motiveren, maar ook om de rekruteringsdoelen te behalen. Tegen 2030 beogen we weer 29000 personeelsleden te tellen. Op die manier blijft de inzetbaarheid van de organisatie gewaarborgd.
Het STAR-plan zet verder in op duale capaciteiten: capaciteiten die door Defensie worden aangekocht en ingezet in militaire operaties, maar die evenzeer kunnen (en zullen) worden ingezet om hulpdiensten in eigen land bij te staan in geval van crisis. Er komt onder andere een nieuwe logistieke hub en extra middelen voor de Genietroepen, om de Civiele Beschermingsdiensten bij te staan wanneer nodig. Het Militair Hospitaal zal een medische hub worden en samenwerkingen aangaan met onderzoekscentra en universitaire -en burgerziekenhuizen.
Verder op de planning staan het versterken van de Algemene Dienst voor Inlichting en Veiligheid. De uitbouw van de defensieve en offensieve cybercapaciteit en de algemene versterking van de andere Componenten vervolledigen het geheel.
Defensie zal blijven samenwerken met Europese partners en partnerschappen versterken. Denk bijvoorbeeld aan het CaMo-project ( Beldefnews | CaMo voorgesteld op Eurosatory (mil.be)), een nieuw Frans-Belgisch strategisch partnerschap dat de Gemotoriseerde Brigade zal opwaarderen. Ook bilaterale samenwerkingen zullen worden aangescherpt en België blijft uiteraard ook bijdragen aan de multinationale programma’s onder leiding van verschillende Europese of trans-Atlantische agentschappen in het defensiedomein.
Dit alles zal ervoor zorgen dat onze strijdkrachten nog meer kunnen bijdragen aan de veiligheid van onze burgers.
Minister van Defensie Ludivine Dedonder: “Met het STAR-plan herstellen we eerst en vooral het evenwicht binnen onze organisatie. We kiezen resoluut voor een Defensie die centraal staat in onze maatschappij, die waakt over de veiligheid van en ten dienste staat van de Belgische bevolking. Het is een ambitieus en coherent plan dat Defensie met hoogtechnologisch materiaal zal uitrusten in het belang van de weerbaarheid van het departement en ons land. Met het bijhorend budgettair groeipad voorzien we de nodige financiële middelen om Defensie verder op te bouwen en uit te bouwen, zonder het welzijn van het personeel uit het oog te verliezen. Er is budget voorzien voor capaciteiten – zowel puur militaire als duale capaciteiten, werking én personeelsinitiatieven om de toekomst van Defensie te verzekeren. Het personeel is de motor van het departement, en we stellen alles in het werk om het personeel in de best mogelijke en veiligst mogelijke omstandigheden te laten werken in het belang van de veiligheid van ons land en de bevolking. Daarnaast zetten we hard in op innovatie en onderzoek en ontwikkeling van toekomstige capaciteiten, met een sterke Belgische industriële basis waar Defensie als incubator hand in hand zal samenwerken met onze Belgische bedrijven en onderzoekscentra.”
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Werkzekerheid
Je houdt wel van wat afwisseling maar vindt dat werkzekerheid ook zijn voordelen heeft. Ook met een contract van bepaalde duur, heb je bij ons tal van mogelijkheden en weet je altijd duidelijk waar je aan toe bent.
Aantrekkelijk loon
Je had het waarschijnlijk al gehoord, maar er zijn werkgevers die meer betalen dan je krijgt bij Defensie. Dat is zeker waar. Er zijn er ook heel wat die slechter betalen. Ook dat is waar. Je wordt er niet rijk van, maar je kan wel zeker zijn dat je goed je boterham verdient. En met extra premies voor operaties en gespecialiseerde taken kan je toch al gauw een aardig spaarpotje opzijzetten.
Een overzicht van de basiswedden, premies, toelagen en vergoedingen vind je hier.
Gelijke kansen
Iedereen gelijke kansen. Veel werkgevers goochelen ermee. Maar hoe vaak is dat ook de realiteit? Bij Defensie wel. Het ligt namelijk vast in de wet. Je krijgt dezelfde kansen als iedereen ongeacht je achtergrond, je geslacht of je geaardheid.
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
Matthias (33), Officier tandarts
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Xavier (35), Technisch officier Marine
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Sarah (29), Burger jurist
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Stephan (41), Piloot
Lori (21), Matroos
Elisabeth (30), Officier arts
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Wendy (33), Radar/sonar operator
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Sophy (21), Officier ingenieur
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
John (47), Onderofficier Artillerie
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Tom (32), duiker/ontmijner
Dieter (21), Infanterist
François (25), Officier maintenance manager
Joyce (32), Onderofficier ICT
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Pieter (28), Force Protection
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Fred (37), Onderofficier CBRN
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Sam (25), Soldaat kannonnier
Sander (32), Onderofficier navigatie
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Mégane (27), Magazijnier
Alexander (23), Officier ICT system engineer
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Jessica (30), Onderofficier kok
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Michel (50), Hulptechnicus
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Céline (32), Geneesheer
Chris (25), Officier dek Marine
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus