Materieel & uitrusting
Inleiding
De Medische Component van Defensie breidt zijn capaciteiten uit met een nieuw geavanceerd veldhospitaal, bekend als Role 2, dat in 2027 volledig operationeel zal zijn. Dit mobiele, modulaire veldhospitaal kan snel worden ingezet om medische zorg te bieden tijdens militaire operaties van lage tot gemiddelde intensiteit. Dankzij dit innovatieve systeem kan België een belangrijke bijdrage leveren aan de missies van de NAVO en de EU.
Role 2 is de tweede lijn van medische zorg tijdens een militaire operatie (de eerste zorglijn is Role 1). In dit veldhospitaal worden kritieke chirurgische ingrepen uitgevoerd om levens te redden en gewonden te stabiliseren. Patiënten moeten na stabilisatie worden gerepatrieerd of geëvacueerd naar gespecialiseerde ziekenhuizen voor verdere behandeling.
Het hospitaal wordt uitgerust met versterkte (enhanced) modules die de basisconfiguratie aanvullen. Die laten toe om per 24 uur tot zestien ernstig gewonde patiënten te opereren door twee chirurgische teams. In die maximale configuratie beschikt het hospitaal nog over een module voor tandheelkundige zorg, een module voor isolatie bij besmettelijke ziekten, een module voor geestelijke gezondheid, een module voor fysiotherapie, enzovoort.
December 2020
De eerste modules van het nieuwe veldhospitaal van de Medische Component komen aan bij het 5e Element voor Medische Interventie (5 EMI) in Nijvel.
3 mei 2021
Het veldhospitaal wordt een eerste keer opgebouwd en uitgerust in Leopoldsburg. Een kwantitatieve en kwalitatieve controle verzekeren dat het materiaal compleet en functioneel is.
14 maart – 01 april 2022
De kazerne van 5 EMI in Nijvel is het schouwtoneel voor de oefening Howling Wolf. Aan de hand van oefenscenario’s test de Medische Component voor het eerst zijn werkprocedures in de Role 2 Basic.
03 oktober – 21 oktober 2022
Training van de hele medische keten: Role 1, Role 2 Basic en grondevacuatie.
Februari 2023
Load oefening van de Role 2 Basic in Nijvel.
Februari 2024
Eerste ontplooiing van de Belgische Role 2 Forward en de Franse ARCS (Antenne de réanimation et de chirurgie de sauvetage) om de twee modules te vergelijken.
November 2024
Ontplooiing van de Role 2 Forward (eerste fase) en Role 2 Basic (tweede fase).
Het veldhospitaal Role 2 is van onschatbare waarde voor militaire operaties. Het biedt onmiddellijke zorg aan gewonden op het terrein. De belangrijkste taken zijn triage, stabilisatie, operaties en, indien nodig, tijdelijke hospitalisatie van patiënten.
Het bouwen en onderhouden van een Role 2-hospitaal brengt aanzienlijke technische uitdagingen met zich mee. Het systeem vereist een naadloze integratie van diverse technologieën en apparatuur. Denk hierbij aan het aansluiten van medische toestellen, het beheren van lucht- en watertoevoer, het stabiliseren van de elektriciteitsvoorziening en het handhaven van een constante temperatuur, zelfs in extreme omstandigheden.
Defensie ontwikkelt een ambitieus plan om tegen 2026 de Role 2 Forward te introduceren, een mobiele chirurgische capaciteit die specifiek is ontworpen voor reanimatie- en reddingsoperaties. Deze geavanceerde chirurgische antenne is flexibel, eenvoudig verplaatsbaar en biedt ruimte aan acht gewonden tegelijkertijd.
De Role 2 Forward is bedoeld voor inzet in uitdagende omstandigheden, zoals conflicten van hoge intensiteit en situaties waarin snelheid en mobiliteit essentieel zijn. Het systeem kan worden aangepast aan specifieke missievereisten en lokale omstandigheden. De configuratie is veelzijdig en kan bestaan uit tenten, containers of medisch materiaal dat snel kan worden opgezet in een bestaand gebouw.
Dankzij zijn flexibiliteit is de Role 2 Forward ideaal voor afgelegen, primitieve of onveilige tactische omgevingen. Het systeem biedt geavanceerde chirurgische zorg, gericht op het behoud van leven, ledematen en functies. Bovendien is het materieel eenvoudig en snel op te zetten en af te breken, wat cruciaal is voor operaties in dynamische en snel veranderende situaties.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Sportieve omgeving
Sport je graag maar moet dit van je baas steeds na je uren? Bij ons is je conditie verbeteren en op peil houden een deel van de job. Dus sporten tijdens de uren: doodnormaal.
Waarden
De waarden Integriteit, Loyauteit, Respect en Moed vormen het DNA van onze organisatie. Ze bepalen hoe we met elkaar omgaan, hoe we ten dienste staan van onze maatschappij en hoe we invulling geven aan de opdrachten die ons toevertrouwd worden.
Aantrekkelijk loon
Je had het waarschijnlijk al gehoord, maar er zijn werkgevers die meer betalen dan je krijgt bij Defensie. Dat is zeker waar. Er zijn er ook heel wat die slechter betalen. Ook dat is waar. Je wordt er niet rijk van, maar je kan wel zeker zijn dat je goed je boterham verdient. En met extra premies voor operaties en gespecialiseerde taken kan je toch al gauw een aardig spaarpotje opzijzetten.
Een overzicht van de basiswedden, premies, toelagen en vergoedingen vind je hier.
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Sander (32), Onderofficier navigatie
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Xavier (35), Technisch officier Marine
Fred (37), Onderofficier CBRN
Céline (32), Geneesheer
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Chris (25), Officier dek Marine
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Stephan (41), Piloot
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Dieter (21), Infanterist
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
John (47), Onderofficier Artillerie
Jessica (30), Onderofficier kok
Sam (25), Soldaat kannonnier
Mégane (27), Magazijnier
Wendy (33), Radar/sonar operator
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Joyce (32), Onderofficier ICT
Michel (50), Hulptechnicus
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
François (25), Officier maintenance manager
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Lori (21), Matroos
Alexander (23), Officier ICT system engineer
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Pieter (28), Force Protection
Elisabeth (30), Officier arts
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Sophy (21), Officier ingenieur
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Matthias (33), Officier tandarts
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Tom (32), duiker/ontmijner
Sarah (29), Burger jurist