Virtuele realiteit, zintuiglijke sensoren, applicaties: het Centre for Physical Medicine & Rehabilitation (CPM&R) verkent nieuwe pistes voor militaire kinesitherapie en revalidatie. Hoewel de patiënt in dit domein meestal een louter passieve rol kreeg, leggen de recente behandelingen steeds meer de nadruk op actieve deelname. Het CPM&R sluit zich volledig aan bij die veelbelovende trend, steunend op nieuwe technologieën en onderzoek.
Aandoeningen aan het bewegingsapparaat zijn inherent verbonden aan militaire activiteiten en operaties. Dus beschikt Defensie over een centrum dat medische specialiteiten rond de fysieke conditie van zijn personeel samenbrengt: orthopedie, revalidatiewetenschappen, sportgeneeskunde en kinesitherapie. Het doel is om een geïntegreerde aanpak van ziekten aan te bieden, van diagnose over preventie en behandeling tot revalidatie.
Tot voor kort kregen patiënten in kinesitherapeutische behandelingen gewoonlijk een passieve rol toebedeeld. De therapeut speelde hierbij de hoofdrol. Dat bleek bijvoorbeeld bij therapeutische modderbaden of elektrotherapie. Die richtten zich eerder op pijnverlichting dan op de autonomie van de persoon. Vandaag speelt de patiënt een steeds actievere rol bij zijn revalidatie en heeft de therapeut zich tot coach ontwikkeld.
Het CPM&R is betrokken bij verschillende vormen van wetenschappelijk onderzoek, zoals de aanpak en preventie van spier- en skeletaandoeningen die eigen zijn aan het militaire beroep, of de identificatie van risicofactoren voor overbelastingsletsels. Het centrum werkt samen met universitaire partners en met de Koninklijke Militaire School. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het onderzoek van de leerstoel Ballistiek naar de gevolgen van de terugslag van wapens op het lichaam.
Preventie behoort tot de opdrachten van het CPM&R. Elke maand organiseert een multidisciplinair team voorlichtingsbijeenkomsten voor patiënten met rugproblemen. Het centrum geeft ergonomisch advies om de houding in het dagelijkse leven te verbeteren. Tijdens die cursussen leren de deelnemers om dag na dag beter met rugklachten om te gaan. Zo te trachten ze te voorkomen dat die klachten tot chronische pijn evolueren.
Begin Eerste Wereldoorlog
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog was het revalidatieaanbod nog erg beperkt. Pas midden in dat conflict werd het eerste revalidatiecentrum van de Belgische gezondheidszorg opgericht. In die periode begonnen ze ook de prothesen te verbeteren, nieuwe oefentoestellen te ontwikkelen en kwam vroegtijdige mobilisatie van gewrichten op het programma
Einde Eerste Wereldoorlog
Aan het einde van de oorlog doken behandelingen op om oorlogsinvaliden professioneel om te scholen, een voorloper van de moderne militaire revalidatie.
Heden
Sinds de Wereldoorlogen is er uiteraard een sterke vooruitgang in de militaire revalidatie: de ontwikkeling van de militaire geneeskunde, evacuatiemogelijkheden en ballistische bescherming hebben de overlevingskansen van zwaargewonde militairen bij recente conflicten verhoogd. Bijgevolg komen er nu patiënten in het revalidatiecircuit terecht met verwondingen die vroeger zeldzaam waren en die een gespecialiseerde behandeling vereisen.
De fysieke inspanningen van het Defensiepersoneel brengen verschillende soorten klachten teweeg: van plotse trauma's (zoals een spierscheur of een botbreuk) tot overbelastingsletsels. Sommige klachten zijn eigen aan het militaire beroep, zoals nekklachten bij gevechtspiloten of knieproblemen door het dragen van gevechtslaarzen bij de infanterie. Het CPM&R speelt hier een preventieve rol, door advies te verlenen over het materiaal dat het militaire korps gebruikt.
Tijdens militaire operaties verstrekt een militaire kinesitherapeut de eerstelijnszorg. Op Belgisch grondgebied is die in handen van civiele zorgverleners. Hierdoor kan het CPM&R zich specialiseren in tweedelijnsrevalidatie en een aanvulling vormen op de civiele sector. Een soldaat met een verstuiking wordt in eerste lijn doorverwezen naar een civiele kinesitherapeut. Vervolgens kan hij zijn revalidatie in een militair medisch centrum verderzetten.
De arbeidsomstandigheden van militairen evolueren voortdurend, net als de soorten verwondingen die ermee gepaard gaan. De militaire kinesitherapie en revalidatie moeten met die ontwikkeling rekening houden om een aangepast zorgaanbod te blijven verstrekken. Defensie ontwikkelt daarom gespecialiseerde niches van militaire revalidatie. Die maken zorg op maat mogelijk voor patiënten met bijzondere aandoeningen waarvoor in de civiele sector geen volledig aanbod beschikbaar is.
Een belangrijke uitdaging voor de toekomst is de oprichting van een functioneel evaluatiecentrum voor spier- en skeletaandoeningen. Dit centrum moet patiënten met chronische of complexe aandoeningen doeltreffend doorverwijzen voor hun revalidatie. Zo wil Defensie de best mogelijke verzorging aanbieden aan onze vrouwen en mannen.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.
Onze missie Oost-EuropaOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAWerken bij Defensie is niet zomaar een job, het is een missie. Soms zal je verder moeten gaan dan je zelf wist dat je kon. Maar daar krijg je ook veel voor terug: voldoening, vrienden voor het leven, het gevoel dat je een verschil maakt.
Doorgroeien
Je leert je job uitvoeren maar we zorgendat je je verder blijft ontwikkelen, en andere talenten ontdekt. Je kan opleidingen volgen, krijgt nieuwe uitdagingen in een andere functie,... It’s all part of the job, want de wereld evolueert voortdurend en jij dus ook.
Waarden
De waarden Integriteit, Loyauteit, Respect en Moed vormen het DNA van onze organisatie. Ze bepalen hoe we met elkaar omgaan, hoe we ten dienste staan van onze maatschappij en hoe we invulling geven aan de opdrachten die ons toevertrouwd worden.
Afwisseling en uitdaging
Routine, dat is niks voor jou. Vandaag op oefening, morgen sport, volgende maand in het buitenland. En voor elk van die dingen ga jij tot het uiterste. Want je houdt wel van een uitdaging. Jij houdt ervan het maximale uit jezelf te halen.
Pieter (28), Force Protection
Tom (19), Elektromecanicien (voertuigen)
Wendy (33), Radar/sonar operator
Niels (27), Vliegveldbrandweer
Sam (25), Soldaat kannonnier
Stéphane (37), Student reservist onderofficier ICT
Jurgen (30), Onderofficier Paracommando
Alexander (23), Officier ICT system engineer
John (47), Onderofficier Artillerie
François (25), Elektromecanicien (voertuigen)
Kevin (24), Soldaat technicus vliegtuigen
Michel (50), Hulptechnicus
Sigrid (28), Luchtverkeersleider
Stephan (41), Piloot
Laura (25), Officier luchtgevechtsleidster
Frédéric (45), Frédéric, reservist verbindingsofficier bij de marine
Sara (24), Onderofficier medisch laboratorium technoloog
Chris (25), Officier dek Marine
Thierry (35), Burger Cyber Security Expert
Didier (34), Bachelor in Verpleegkunde
Pablo (41), Burger technisch tekenaar
Joyce (32), Onderofficier ICT
Sander (32), Onderofficier navigatie
Arnaud (38), Bachelor Avionics
Céline (32), Geneesheer
Johan (28), Verantwoordelijke communicatie en netwerken
Fred (37), Onderofficier CBRN
Arne (24), Onderofficier maritieme verbindingen
Dieter (21), Infanterist
Matthias (33), Officier tandarts
Sarah (29), Burger jurist
Katrijn (26), Officier kinesitherapeute
Mégane (27), Magazijnier
Marvin (28), Onderofficier technieker elektronica en optronica
Yannick (35), Onderofficier Infanterie
Elisabeth (30), Officier arts
Guillaume (32), Instructeur bij de Marine
Rémi (32), Officier burgerlijk ingenieur
Ruben (43), Officier reservist chirurg
Kervan (38), Opleider van rekruten Paracommandos
François (25), Officier maintenance manager
Loïc (23), Elektromecanicien (ondersteuningssystemen)
Rodolphe (21), Onderofficier inlichtingen
Cédric (30), Beheerder wisselstukken
Tom (25), Ambulancier Paracommando
Axel (36), Technicus communicatie en informatiesystemen
Thomas (24), Onderofficier vliegtuigtechnicus
Fabrice (33), Soldaat CBRN
Jessica (30), Onderofficier kok
Xavier (35), Technisch officier Marine
Florent (27), Mechanieker auto en vrachtwagen
Lori (21), Matroos
Maxime (29), Onderofficier munitie technieker
Kevin (31), Ambulancier Paracommando
Tom (32), duiker/ontmijner
Sophy (21), Officier ingenieur