Evolutie van Defensie

CaMo: een uniek strategisch partnerschap

Organisatie

Met het Strategisch Partnerschap Capacité Motorisée (CaMo) stapt Defensie en meer bepaald de Landcomponent in een sterk partnerschap met Frankrijk. CaMo maakt van de Gemotoriseerde Brigade een performant werktuig voor de komende dertig jaar.  



Het Strategisch Partnerschap Capacité Motorisée (CaMo)

Tijdslijn van de aankoop

Radiosysteem en voertuigen

Het strategische partnerschap CaMo is een win-win voor beide landen. De toekomstige voertuigen zijn uitgerust met een uniek achterliggend systeem van netwerkradio’s dat zorgt voor een perfecte integratie en een deling van informatie op verschillende niveaus.

 

Centraal systeem van netwerkradio’s

Wat CaMo zo uniek maakt is het systeem van netwerkradio’s waarop de samenwerking van de verschillende voertuigen en spelers op het terrein steunen. Centraal in het programma staat het informatiesysteem van netwerkradio’s : SCORPION. Deze benaming staat voor “Système d’information de Combat”. Dit systeem zorgt ervoor dat beschikbare informatie optimaal gebruikt kan worden en actief werkt aan de collaboratieve bescherming en het collaboratieve gevecht.

GRIFFON: Multifunctioneel pantservoertuig

De GRIFFON is een pantservoertuig van 24,5 ton, dat de gepantserde voertuigen AIV en MPPV moet vervangen. Het dient voor het ondersteunen en vervoeren van strijdkrachten zo dicht mogelijk bij de gevechten. Het voertuig zal geleverd worden in verschillende versies: infanterie, gevechtsgenie, depannage, medische evacuatie, voorwaartse waarnemer, commandovoering, … We zullen dit voertuig dus overal binnen de Motorized Brigade terugvinden. De eerste exemplaren worden geleverd vanaf 2025.

JAGUAR: GEPANTSERD VERKENNINGS- EN GEVECHTSVOERTUIG

De JAGUAR is een gepantserd verkennings-en gevechtsvoertuig 6X6 van 25 ton.  De JAGUAR vervult opdrachten van het type lichte cavalerie. Het is een heel polyvalent voertuig, dat zich bijvoorbeeld zowel in een stedelijk gebied als in de bergen in een gevecht kan worden ingezet. Het is voorzien dat 60 exemplaren geleverd worden vanaf 2025.

Onze missies

Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.

Onze missie in

Oost-Europa

Sinds 2014 zijn de relaties met Rusland opnieuw gespannen. De NAVO versterkt haar aanwezigheid in Oost-Europa om zo haar vastberadenheid te tonen, zowel op land (Enhanced Forward Presence), in de lucht (Baltic Air Policing) als op zee (Standing NATO Mine Countermeasures Group). Op 24 februari 2022 werd met de Russische inval in Oekraïne duidelijk dat de inspanningen van de NATO niet overbodig zijn.

Onze missie Oost-Europa

Onze missie in

België: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Onze missie België: DOVO

Onze missie in

de Benelux: QRA

Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.

Onze missie de Benelux: QRA
Werken bij Defensie

Geen job, wel een missie.