De missie van Defensie is wel een van de belangrijkste en meest complexe missies die er zijn: het beschermen van onze vrede en onze veiligheid. Onze toekomst. Want zolang er onrust is in de wereld, of het nu in eigen land is of ver van ons bed, heb je mensen nodig die de rust doen terugkeren. Mensen die ingrijpen bij conflicten. Zodat jij hier je toekomst kan waarmaken.
Gewapende militairen in en rond onze trein- en metrostations, luchthavens en andere openbare gebouwen: bij dat beeld verslikken we ons niet langer in onze caffè latte. Na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek leek hun aanwezigheid volkomen gerechtvaardigd. Maar wat doet ons Belgisch leger in hemelsnaam in de Baltische staten, Afghanistan, Mali, Irak of Niger?
Na de aanslagen op het satirische blad Charlie Hebdo en muziektempel Bataclan in Parijs en in Zaventem en Brussel begonnen de militairen aan hun bewakingsopdrachten. Eerst ging het vooral om paracommando’s, later om soldaten uit alle eenheden van Defensie. Opmerkelijk was hoe snel we gewoon raakten aan gewapende militairen in het straatbeeld.
We begrijpen maar al te goed dat ze ons tegen een mogelijke terroristische dreiging beschermen. Maar als we in het journaal beelden voorbij zien flitsen van onze Landcomponent in Mali, Belgische F-16’s die over de Baltische staten vliegen en onze vloot in West-Afrikaanse wateren, weten we het even niet meer: wat doet ons leger daar? Waarom is de aanwezigheid van onze militairen daar vereist?
Het zijn meer dan terechte vragen in een tijd waarin onze landsgrenzen niet onmiddellijk bedreigd worden. Toch heeft ons land alle baat bij vrede, stabiliteit en veiligheid. Een voorbeeld: in Mali helpt ons land om plaatselijke strijdkrachten op te leiden. Het Malinese leger levert immers samen met internationale partners een harde strijd tegen extremisme, om te vermijden dat er een nieuwe Islamitische Staat ontstaat in de Sahel.
Ons land draagt ook actief bij aan Europese operaties om de piraterij voor de Afrikaanse kusten te bestrijden. Zo beveiligen we mee de economisch gezonde maritieme aanvoerlijnen in die regio. We beschermen niet alleen burgerschepen die met levensmiddelen richting Suezkanaal varen, we vrijwaren ook onze eigen zeeroutes. Dat onze economie voor meer dan negentig procent van die vaarroutes afhangt, zien we niet altijd in.
In het Midden-Oosten zet ons land F-16’s in om luchtsteun te bieden aan grondtroepen en doelwitten van Islamitische Staat (IS) aan te vallen. Op die manier poogt Defensie niet alleen om van die regio een veiligere plek te maken, maar ook een mogelijke terroristische dreiging voor Europa in de kiem te smoren.
In de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen stelt Defensie samen met zijn NAVO-partners alles in het werk om de bevolking van Russische dreiging te vrijwaren. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe belangrijk het is om een sterk eigen leger te hebben en hoe uiteenlopend de taken van Defensie zijn.
De grootvaders en grootmoeders van vandaag hebben zelf geen oorlog meegemaakt, ze kennen enkel de verhalen van hun eigen ouders en grootouders. Na meer dan zeventig jaar vrede in ons land is veiligheid voor ons zo vanzelfsprekend geworden dat je je afvraagt wat de waarde van onze Belgische Defensie is.
Als militairen oorlogsmunitie opruimen, reddingsacties uitvoeren voor de kust of terrorisme bestrijden vinden we dat evident. Voor activiteiten die een eerder indirect impact hebben op onze veiligheid, hebben we vaak minder begrip. Ook al lijkt het niet altijd even zonneklaar waarom Belgische militairen in het buitenland in actie komen, toch staat het buiten kijf dat we baat hebben bij een legermacht die onze belangen behartigt en vrede, veiligheid en toekomstperspectief hoog in het vaandel draagt. We hebben de plicht om ons land, dat economisch welvarend én veilig is, te verdedigen en een stabiele veiligheidsomgeving wereldwijd is daarbij van kapitaal belang.
Gemiddeld duizend Belgische militairen worden op dit moment wereldwijd ingezet, meestal in samenwerking met andere internationale partners. Defensie staat immers niet alleen voor vredesondersteunende, vredesopleggende en humanitaire operaties. Onze militairen zijn professionele bruggenbouwers die zowel ingrijpen bij conflicten, helpen bij rampen als de rust doen terugkeren.
In landen waar burgeroorlogen zijn, een democratisch bestuur niet bestaat, de economische middelen beperkt zijn of mensenrechten geschonden worden, treedt de Belgische Defensie op. De toestand in die landen, dichtbij of veraf, sijpelt immers ook tot in onze samenleving door. Hoe sneller de veiligheid en welvaart daar hersteld worden, hoe beter voor ons land. Onze welvaart en hoge levensstandaard zijn immers afhankelijk van een veilige ‘open wereld’.
Momenteel draagt België bij tot een betere veiligheidssituatie in Mali, het Midden-Oosten en de Baltische staten. Door die toegenomen veiligheid is de lokale bevolking minder geneigd haar land te ontvluchten, waardoor de vluchtelingenstroom naar Europa en ons land wordt afgeremd. We hebben dus baat bij Defensie in al zijn gedaantes, want iedereen heeft recht op vrede en veiligheid.
Onze veiligheid begint in het buitenland. Daarom geven honderden militairen dagelijks het beste van zichzelf in operatiegebieden over de hele wereld.
Onze missie in
België was bijna twee decennia lang aanwezig in Afghanistan. Lees hier waar het allemaal om ging.
Onze missie AfghanistanOnze missie in
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.
Onze missie België: DOVOOnze missie in
Onze Luchtcomponent bewaakt samen met Nederland permanent het luchtruim boven de Benelux. Een radarsysteem en -operatoren houden een oogje in het zeil. Om België en zijn inwoners te beschermen, kunnen jachtvliegtuigen verdachte toestellen in het luchtruim onderscheppen, controleren en desnoods neutraliseren.
Onze missie de Benelux: QRAOnze missie in
Zes jaar lang verzekerden Belgische militairen de veiligheid in het straatbeeld. Lees hier meer over de missie.
Onze missie België: operatie Vigilant Guardian