-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Terbeschikkingstelling van medisch personeel voor de woonzorgcentra

Terbeschikkingstelling van medisch personeel voor de woonzorgcentra

Minister van Defensie Philippe Goffin en Chef Defensie Generaal Marc Compernol maken op vrijdag 17 april een stand van zaken op van de bijstand van Defensie aan woonzorgcentra in het kader van de COVID-19 crisis.

Terbeschikkingstelling van medisch personeel voor Residentie Bois de Bernihè in Libramont  en voor wzc De Hopperank in Erembodegem en wzc Mijlbeke in Aalst. 

Tot woensdag 22 april stuurt het 2 EMI uit Leopoldsburg (Element voor medische Interventie) 2 bijkomende teams naar woonzorgcentra in Aalst, in de provincie Oost- Vlaanderen. In het wzc Mijlbeke zijn sinds 16 april 3 trainers in ziekenhuishygiëne aan de slag. In het wzc De Hopperank in Erembodegem bieden sinds vandaag 3 trainers in ziekenhuishygiëne hulp. Beide teams zullen tot 22 april aan het personeel van deze instellingen advies en training geven over ziekenhuishygiëne en desinfectieprocedures. 

Sinds 16 april worden in  residentie Bois de Bernihè in Libramont, in de provincie Luxemburg worden 4 tot 6 ambulanciers van het 3EMI van Marche -en-Famenne ingezet. Tot 30 april zal het medisch militair personeel er logistieke en medische hulp verlenen. 

Hiermee ontvangen momenteel 9 woonzorgcentra in ons land hulp van de Medische Component van Defensie. 

Hieronder vindt u een lijst van woonzorgcentra waar Defensie eerder al hulp en bijstand tijdens de gezondheidscrisis heeft gegeven. 

- Sinds 8 april wordt bijstand gegeven aan het woonzorgcentrum  Warlandis in Jette met een ploeg 6 ambulanciers/brancardiers van het 14 Bn Med (Medisch Bataljon) van Peutie

- Op 10 april is een ploeg van 5 ambulanciers/brancardiers van het 3 EMI van start gegaan in het woonzorgcentrum Alégria in Lustin.

- Vanaf 11 april tot 3 mei wordt in een woonzorgcentrum in Residentie Jean Van Aa in Elsene bijstand verleend door een ploeg van het 14 Bn Med van Peutie (9 ambulanciers/brancardiers)

- Sinds 15 april en tot 28 april stuurt het 3 EMI van Marche-en-Famenne 7 ambulanciers/assistenten - dierenartsen om te helpen in het woonzorgcentrum Providence des Malades in Vloesberg.

- Ook op 15 april (tot 22 april) heeft het 2 EMI van Leopoldsburg in totaal 6 trainers in ziekenhuishygiëne ter beschikking gesteld waarvan 3 hulp bieden in het wzc Sint - Job in Aalst en 3 in het woonzorgcentrum de Faluintjes in Baardegem. Het personeel krijgt van de militairen advies en training  inzake hygiënevereisten. 

Defensie zet zijn inspanningen voor de Belgische bevolking verder door te helpen in de strijd tegen het coronavirus. 

Defensie draagt niet enkel bij op medisch vlak maar ook in luchttransport, de logistiek en het transport om er slechts enkele op te noemen. Dit allemaal terwijl de missies (Mali, Litouwen, Afghanistan, enz.) zowel in het buitenland als in het binnenland verdergezet worden. 

De Minister van Defensie Philippe Goffin en de Chef Defensie danken de militairen die met hun inzet de eerstelijnszorg versterken.