-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Reuzentransportvliegtuig brengt MINUSMA-helikopters terug uit Mali

Reuzentransportvliegtuig brengt MINUSMA-helikopters terug uit Mali

Einde van de allereerste operationele inzet voor de Caiman TTH-helikopters

Op vrijdag 6 juli landt een transportvliegtuig van het type Antonov 124 op de vliegbasis van Beauvechain. Dit transportvliegtuig, één van de allergrootste in zijn soort, brengt twee NH90 Caiman TTH-helikopters, die deelnamen aan de VN-missie MINUSMA (Mission multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali) in Mali, terug naar hun thuisbasis.

Sinds maart 2018 zette ons land deze twee helikopters en een vijftigtal militairen in voor de VN-missie in Mali. De Belgische helikopters, bemanningen en grondpersoneel waren sinds eind februari geïntegreerd in de operaties van de Duitse helikoptereenheid in Gao, in het oosten van het land. De VN zette deze toestellen in voor troepentransport en medische evacuatie. Met deze terugkeer eindigt de allereerste operationele inzet ooit voor deze NH90-helikopters van de Belgische Luchtmacht.

Ons land neemt al sinds 2016 deel aan de MINUSMA en heeft momenteel de lead over deze opdracht. Ook in de komende maanden blijft Defensie met twee Hercules-transportvliegtuigen actief in de Sahel-regio.