-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Poppy flight – Een vlucht om nooit te vergeten

Poppy flight – Een vlucht om nooit te vergeten

Defensie besteedt uitgebreid aandacht aan de herdenkingsevenementen rond Wereldoorlog I in ons land. De Luchtmacht organiseert op donderdag 1 februari de operatie Poppy Flight. Om het laatste herdenkingsjaar extra kracht bij te zetten, schakelt Defensie en de 'Task Force 100 jaar WO I' op 1 februari een A109 helikopter van de Luchtmacht in om op elf scholen in de hoofdsteden van de verschillende provincies en het Brussels Gewest een herdenkingspakket af te leveren met een specifieke boodschap.

Tijdens deze 'Poppy Flight' vliegen telkens twee leerlingen van elk betrokken instituut vanuit de vorige landingsplaats mee met het speciaal beschilderde demoteam A-109, voorzien van de jaarbadge van de Belgische Luchtmacht. Aan boord van de helikopter nemen de leerlingen namens hun school het herinneringspakket in ontvangst, waaronder een boekenset, dat kan dienen bij de lessen over oorlog en vrede. Als boodschap van vrede werd aan elke school ook gevraagd om een kunstwerk te creëren, dat geïnspireerd is op de klaproos (poppy) om aan de volgende school af te geven. De klaproos verwijst uiteraard naar het wereldberoemde gedicht 'In Flanders Fields' van John McCrae. De bedoeling is om later tijdens dit herdenkingsjaar al deze kunstwerken neer te leggen tijdens een grote herdenkingsplechtigheid.

In de marge van dit gebeuren zal Defensie, via de informatiecentra, die op elke landingsplaats aanwezig zijn, ook de militaire job promoten. In 2018 zal Defensie 160 officieren, 600 onderofficieren en 810 soldaten en matrozen aanwerven, een totaal van 1570 rekruten.