-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Oefening « CELTIC UPRISE »

Oefening « CELTIC UPRISE »

Van 16 tot 27 september organiseert Defensie de oefening Celtic Uprise 2019. Deze oefening is de eerste Belgisch-Franse oefening in het kader van het Strategische Partnerschap Camo tussen de beide landen.  

Tijdens deze oefening worden om en bij de 900 militairen van de Belgische Motorized Brigade en de Franse Landmacht (Armée de Terre) ontplooid in de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg. De militairen zullen werken in een fictief trainingsscenario waar ze hun specifieke inzetmethodes trainen: patrouilles, beveiliging van gevoelige punten, escorte van konvooien, anti-terrorismeacties, medische evacuaties. 

De oefening speelt zich af in de provincies Henegouwen (Regio Beaumont, Chimay, Froidchapelle, Sivry-Rance), Namen (Cerfontaine, Florennes, Doische, Hastière, Onhaye, Philippeville, Viroinval, Walcourt) en Luxemburg (Marche-en-Famenne).

Met dit strategische partnerschap willen beide landen zeer nauw samenwerken op vlak van opleiding, training, doctrine, materieel en operationele inzet. De nieuwe voertuigen Jaguar en Griffon worden in België geleverd vanaf 2025. Maar de samenwerking tussen de eenheden op vlak van gezamenlijke training begint vandaag al.