-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

‘Mission Accomplished’ voor de reddingshelikopter Sea King

‘Mission Accomplished’ voor de reddingshelikopter Sea King

Op donderdag 21 maart 2019 komt er definitief een einde aan 43 jaar dienst van de Sea King-helikopters van het 40ste Smaldeel. Tijdens zijn allerlaatste operationele vlucht zal de helikopter met nummer ‘RS-05’ als ‘Farewell’ de hele kustlijn van Knokke tot De Panne overvliegen.

Hoewel het takenpakket veel ruimer was, oogstten de Sea King-helikopters bij het grote publiek vooral bekendheid als Search-and-Rescue helikopter. Sinds hun ingebruikname in 1976 totaliseerden de vijf toestellen samen bijna 60.000 vlieguren waarbij ze 3.309 reddingsmissies uitvoerden. 365 dagen per jaar rond stonden vliegtuigen en bemanningen de klok rond paraat voor een ‘scramble’. In totaal redden onze bemanningen 1.757 personen uit vaak benarde omstandigheden. Opmerkelijke reddingsoperaties en de TV-serie ‘Windkracht 10’ maakten de helikopters en hun bemanningen vermaard tot ver buiten onze landsgrenzen.

Een herinneringsvaandel voor elke kustgemeente

De helikopter is onlosmakelijk verbonden met onze Belgische Kust. Tijdens deze laatste vlucht zal een bemanningslid een herinneringsvlag, met daarop de eindballans van 43 jaar dienst, samen met de burgemeester (of zijn afgevaardigde) op het strand van elke kuststad of –gemeente planten.

Aflossing van de wacht

De NH-90 NFH ‘CAIMAN’ helikopters zullen de reddingsopdracht van de Sea King integraal overnemen.
Deze helikopter van de nieuwste generatie kan ook ingezet worden voor maritieme operaties vanop de fregatten van de Belgische Marine.