-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Deelname van Defensie aan de herdenkingen ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van D-Day in Normandië (6 juni 1944 – 6 juni 2019)

Deelname van Defensie aan de herdenkingen ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van D-Day in Normandië (6 juni 1944 – 6 juni 2019)

Defensie zal (hoofdzakelijke via de Land- en Luchtcomponent) deelnemen aan de herdenking ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van D-Day.

Voor het eerst in 75 jaar zal Belgisch Defensie aanwezig zijn in Normandië aan de zijde van onze bondgenoten. Onze militairen nemen niet enkel deel aan een massasprong maar eren ook de geschiedenis tijdens de militaire parade bij het monument “Iron Mike”. Een Static Display zal eveneens te zien zijn in het village des armées op het centrale plein van Sainte Mère l’Eglise.

Het Special Operations Regiment brengt hulde aan de heldenmoed en opofferingen van de luchtlandingstroepen, die een van de essentiële schakels waren in de overwinning tegen de tirannie van de bezetting.

De aanwezigheid van de Luchtcomponent brengt eer aan de heldendaden van het 349 squadron. Dit Squadron samengesteld uit Belgische piloten, voerde strijd voor het beheersen van het luchtruim tijdens de grootste militaire operatie van de moderne tijd.

D-Day en de Slag om Normandië

Op 6 juni 1944, zetten 156.000 geallieerde soldaten voet aan wal in Normandië. Tegenover hen, verschanst achter de blokken van de Atlantikwall of in loopgraven meer landinwaarts, wachtten de 105.000 mannen van het Duitse bezettingsleger.

De verzetsstrijders FFI (French Forces of the Interior) maken ook een integraal onderdeel uit van de militaire operaties. Hun aantal wordt in de maand juni, tijdens de ontscheping, geschat op 200.000.

Verder is er de Normandische bevolking, tegelijk toeschouwer en onvrijwillig slachtoffer van de grootste ontketening van wapengekletter van de moderne tijd. Meermaals gebombardeerd, om hen hoe paradoxaal ook, te helpen de vrijheid te herwinnen.

Gedurende de 3 maanden van de “Slag om Normandië” betalen zowel de strijders als de burgers een zeer hoge prijs in dit conflict. De Slag om Normandië maakt 140.000 slachtoffers, militairen aan beide kanten en burgers.