-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bevrijdingscolonne Noord

Bevrijdingscolonne Noord

Defensie en War Heritage Institute herbeleven opnieuw Bevrijding België.

Als blikvanger van ’75 Jaar Bevrijding Tweede Wereldoorlog’ vormen de Landcomponent van Defensie en het War Heritage Institute (WHI) samen een historische colonne. Deze bestaat uit een eskadron met 20 moderne voertuigen van de Landcomponent en een eskadron met een 20-tal prachtig gerestaureerde en unieke WOII-voertuigen uit de collectie van het War Heritage Institute. Een groot deel van deze voertuigen nam effectief deel aan de bevrijding in 1944. De colonne sluit af met een eskadron met een 30-tal WOII-voertuigen van derde partijen. Door de mix van moderne en oudere voertuigen wordt de brug tussen het verleden en het heden hierbij gemaakt.

Van 31 augustus tot 13 september trekt de colonne Noord door het land en neemt er deel aan de herdenkingen in Bergen, Brussel, Antwerpen en Leopoldsburg.

Het verloop van de Bevrijdingscolonne bestaat uit drie fasen.

In een eerste fase gaat de beweging van Bergen naar Brussel met passages in Ath, Edingen en Halle en een aantal plechtigheden in Brussel, onder andere aan het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

In een tweede fase gaat de kolonne verder van Brussel naar het Fort van Breendonk met een passage in Vilvoorde en Mechelen om vervolgens deels via de historische Vekemans-route de weg verder te zetten naar Antwerpen, waar op 7 en 8 september de Bevrijdingsfeesten doorgaan. De tweede fase wordt afgesloten met de verplaatsing van Antwerpen naar Brasschaat.

In de derde en laatste fase beweegt de kolonne via Brasschaat naar Leopoldsburg met passages in Brecht, Turnhout en Geel om uiteindelijk op 13 september deel uit te maken van een parade en ceremonie in Leopoldsburg. 

Meer informatie op

www.belgiumremembers44-45.be