-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgische Steun aan de Franse operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Belgische Steun aan de Franse operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Het Kernkabinet heeft tijdens een vergadering op 13 december 2013 zijn goedkeuring gegeven om Belgische militaire middelen in te zetten op vraag van de Franse Republiek.

Frankrijk vroeg ons land om steun in de domeinen strategisch en tactisch luchttransport. De Belgische Defensie zal, op voorstel van Vice-Eerste Minister en Minister van Defensie Pieter De Crem instaan voor:

Het strategische luchttransport met vier A-330 vluchten in de periode tussen eind december 2013 en eind januari 2014. Het strategisch transport bestaat uit het vervoeren van personeel en materieel vanuit Frankrijk naar de buurlanden van de Centraal-Afrikaanse Republiek en de hoofdstad Bangui. Betreffende het tactisch luchttransport zal Defensie opereren met één C-130 vanuit Libreville gedurende een initiële periode van twee maanden, en dit vanaf eind januari 2014.

Deze inzet kan verlengd worden met één maand. Hiervoor is een detachement van een 35-tal militairen noodzakelijk. Frankrijk vraagt enerzijds vluchten vanuit Libreville (Gabon) naar Bangui en anderzijds transporten binnen de Centraal-Afrikaanse Republiek zelf vanuit Bangui. Een verbindingselement in het operatiecentrum te Lyon is hierbij inbegrepen. De taken bestaan uit het vervoeren van Franse en Afrikaanse militairen en materieel tussen de Afrikaanse hoofdsteden en Bangui.