-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

België bewaakt luchtruim Benelux

België bewaakt luchtruim Benelux

De Belgische F-16's bewaken vanaf vandaag tot en met augustus het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. België en Nederland voeren deze taak gezamenlijk en afwisselend uit.

Eén van de taken van de Belgische Luchtcomponent en de Koninklijke Luchtmacht is passend reageren op schendingen van het Benelux-luchtruim. Er staan permanent twee F-16-jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. In België voeren F-16’s van de vliegbasissen Kleine Brogel en Florennes deze taak beurtelings uit. Dit keer gebeurt dat vanaf de vliegbasis Florennes.

Het luchtruim wordt 24/7 in de gaten gehouden door de gevechtsleiding op het Control & Reporting Center in Glons voor de Belgisch-Luxemburgse zone en op het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen voor wat betreft de Nederlandse sector. 

Als de gevechtsleiding merkt dat een vliegtuig het Benelux-luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, alarmeert zij de quick reaction alert (QRA). De vliegtuigen van de QRA stijgen binnen enkele minuten op om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. De gevechtsleidingen binnen Europa werken nauw samen als verdachte vliegtuigen naar het luchtruim van een naburig land lijken te vliegen. Ze zijn dan voorbereid op een mogelijk naderende dreiging. 

Nederland en België wisselen elkaar in principe om de vier maanden af. Omdat de Belgische F-16's vorig jaar langer in het Midden-Oosten bleven, voerde de Nederlandse luchtmacht acht maanden de QRA uit. Nu de Nederlandse F-16's actief zijn in het Midden-Oosten geldt dit voor de Belgische Luchtcomponent.