-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Te vermijden

… en zo zeker niet

Het moet je maar overkomen: altijd al bij Defensie willen werken, over de juiste kwalificaties beschikken en dan toch niet door de selectie geraken. We zien het iedere sessie weer gebeuren. Vaak om redenen die je gemakkelijk kon vermijden. Ontdek waarom sommige kandidaten zeker geen militair kunnen worden.

Niets weten over Defensie

Wil je werken of studeren bij Defensie, dan zal je de moeite moeten doen om informatie op te zoeken over Defensie en de vacature of vorming waarvoor je kandidaat bent. Tijdens de selectie krijg je vragen over je kennis en je interesse voor de job. Hoe minder je weet, hoe lager je kansen zijn om te slagen.

Drugs & medicijnen

Defensie hanteert een nultolerantie voor drugs. Tijdens de selectie wordt iedereen hierop gecontroleerd. Test je positief dan kan dit voor jou het einde betekenen van de selectieprocedure. Pas op: sommige drugs kunnen nog weken na gebruik opgespoord worden.

Gebruik je medicijnen zoals pijnstillers, dan zeg je dit het beste vooraf tegen onze dokter. Om zeker te zijn dat je niet voor niets naar Neder-Over-Heembeek komt, kan je naar ons contactcenter telefoneren en vragen of je medicijnen een probleem kunnen vormen tijdens het medisch onderzoek.

Tatoeages, piercings & stretchers

Als je een tatoeage, piercing en/of stretcher hebt, zal je toch met een aantal zaken moeten rekening houden.

Voor een tatoeage op het hoofd, op de hals of in de nek word je onmiddellijk uitgesloten voor de selectieproeven. Een tatoeage met een extremistische, racistische of oneerbare boodschap is natuurlijk uit den boze.

Een piercing van 3 mm en groter en een stretcher van 2mm en groter leiden tot een medische uitsluiting.

Opgelet! Raadpleeg eerst een arts als je van plan bent om een tatoeage, piercing of stretcher te laten verwijderen. Een resterende wonde bij een verwijdering kan immers leiden tot een medische uitsluiting!

Slechte tanden

Tijdens het medisch onderzoek kijken ze ook naar je tanden. Is je gebit slecht verzorgd en heb je gaatjes, dan word je tijdelijk ongeschikt verklaard.

Dit wil nog niet onmiddellijk zeggen dat je niet bij Defensie mag werken. Maar je zal wel eerst naar de tandarts moeten en een nieuwe afspraak maken om terug te komen voor de selectieproeven.

We raden daarom iedereen aan om vooraf een controle van je tanden te laten doen. Dat bespaart je heel wat heen en weer geloop.

Over- en ondergewicht

Let op je gewicht. Ben je te zwaar of weeg je niet genoeg dan raak je niet door de selectie. Je body mass index (BMI) geldt als maatstaf: deel je gewicht (in kg) door het kwadraat van je lengte (in meter). Het resultaat moet liggen tussen 20 en 25.

Zit je tussen 17 en 20 of tussen 25 en 28, dan kom je voor sommige functies niet in aanmerking. Als je heel atletisch of gespierd bent, dan word je misschien toch goedgekeurd. Dat hangt af van je spierontwikkeling (bij te licht) of je vetpercentage (bij te zwaar). Minder dan 17 is te licht, meer dan 28 is te zwaar. Je komt dan voor geen enkele functie in aanmerking.

Zwangerschap

Ben je zwanger, dan heeft het geen zin om aan de selectieprocedure te beginnen. Je zal moeten wachten tot na de bevalling. Voor vrouwelijke sollicitanten is er dus ook een zwangerschapstest.