-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Koninklijk Militair Instituut voor Lichamelijke Opvoeding

Koninklijk Militair Instituut voor Lichamelijke Opvoeding

Koninklijk Militair Instituut voor Lichamelijke Opvoeding
Het KMILO is competentiecentrum voor het sportonderwijs van de militairen van alle eenheden van defensie. Enerzijds vormt het KMILO zowel Officieren als Onderofficieren die de verantwoordelijkheid hebben op sportgebied in hun eenheid.

Anderzijds wordt aan militairen van alle categorieën de mogelijkheid gegeven om een specialisatie te volgen binnen precies omschreven domeinen van de sport.

Sportmanifestaties

Het KMILO organiseert sportmanifestaties voor zowel militairen als burgers. Wisselbekers : Gailly - een wedstrijd aflossing marathon, Autmans - een wedstrijd aflossing oriëntatie, Borrey - een "Survivalrun" in groep.

Bovendien organiseert het KMILO ieder jaar een mountainbiketocht in het prachtige Hertogenwald rond Eupen en een cyclo-tocht in de omgeving van de stuwdam.

Het personeel van KMILO hoopt erop u te mogen ontvangen tijdens één van deze activiteiten.

Historiek

Het koninklijk besluit N°1873 van 27 september 1937 kent 1ste Regiment grenswielrijders, gevormd uit de fusie van het Bataljon van LUIK (ook genoemd "van Visé") en het Bataljon van Verviers, een vaandel toe.

ZKH Koning Leopold III overhandigt dit vaandel op 19 mei 1938 aan Kolonel SBH P. Jacques in Verviers (Place des Martyrs).

In mei 1940, werd dit vaandel overgedragen aan het Groot Hoofdkwartier en gedurende de vijandelijkheden verstopt in de abdij van Saint-André-Lez-Bruges. Op 02 maart 1945 wordt het aan het Koninklijk legermuseum overhandigd.

In 1951 neemt het 1ste Bataljon Zware Tanks de tradities van het 1ste Regiment Grenswielrijders over. Het vaandel wordt hen toegekend volgens koninklijk besluit N°249 bis van 8 november 1951.

Het vaandel wordt op 10 mei 1952 te Lüdenscheid (BSD) door Kolonel SBH W. Adam, commandant van de 7de Infanterie-Brigade en oudste grenswielrijder nog in actieve dienst, overhandigd aan Majoor A. Bockourt.

Op 1 december 1960 neemt het 1ste Bataljon Zware Tanks de naam, tradities en het vaandel over van het 5e Lansiers en geeft het vaandel van het 1ste Regiment Grenswielrijders in bewaring bij het Koninklijk Legermuseum. Het wordt er bewaard tot 28 april 1987, datum waarop het wordt overhandigd aan het Koninklijk Militair Instituut voor Lichamelijke Opvoeding.