Onze missies

Onze missie in
Vigilant Guardian

Zes jaar lang verzekerden Belgische militairen de veiligheid in het straatbeeld. Lees hier meer over de missie.

Scroll om door te gaan

Voorgeschiedenis

Operatie Vigilant Guardian (OVG) werd opgestart in januari 2015 naar aanleiding van verschillende aanslagen in Europa. De opdracht maakte deel uit van de strijd tegen terrorisme op het eigen Belgische grondgebied. Defensie leverde gedurende zes jaar steun aan de federale politie om gevoelige plaatsen te bewaken en te beveiligen.

Aanslag Charlie Hebdo

Eerste militairen op straat.

Aanslagen van november 2015 en 22 maart 2016

Het aantal ingezette militairen wordt opgevoerd.

Begin maart 2016

Militairen bewaakten nucleaire sites.

2017

OVG evolueerde naar een meer mobiele opdracht.

December 2020

Op basis van de dreigingsanalyses werd na enkele jaren de behoefte aan militairen op straat minder groot.

1 september 2021

Op 1 september kwam er definitief een eind aan Operation Vigilant Guardian.

Missie Vigilant Guardian

Voorgeschiedenis

1 september 2021

Op 1 september kwam er definitief een eind aan Operation Vigilant Guardian en dit betekende ook het einde van de militairen in het straatbeeld.

Aanslag Charlie Hebdo

Eerste militairen op straat.

Na de aanslagen in Frankrijk op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo werd een analyse gemaakt van de nationale veiligheidssituatie.

Als gevolg van de terroristische dreiging werden initieel zo’n 150 militairen op straat gestuurd om de politie te steunen bij de bewaking en beveiliging van gevoelige plaatsen.

Aanslagen van november 2015 en 22 maart 2016

Het aantal ingezette militairen wordt opgevoerd.

Na de aanslagen in Parijs van november 2015 en de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek werd het aantal ingezette militairen stevig opgedreven. De inzet piekte op een bepaald moment naar 1.828 militairen in de straten.

Begin maart 2016

Militairen bewaakten nucleaire sites.

Sinds begin maart 2016 bewaakten militairen ook verschillende nucleaire sites in België. Die opdracht liep naar analogie met OVG.

2017

OVG evolueerde naar een meer mobiele opdracht.

OVG evolueerde naar een meer mobiele opdracht. De ingezette militaire teams werkten voortaan met minstens vier personen.

December 2020

Op basis van de dreigingsanalyses werd na enkele jaren de behoefte aan militairen op straat minder groot.

Op basis van de dreigingsanalyses werd na enkele jaren de behoefte aan militairen op straat minder groot. Het aantal militairen in het straatbeeld verminderde tot maximaal 300. OVG werd gedeeltelijk afgebouwd, voornamelijk op plaatsen waar de lokale en federale politie het werk terug konden overnemen.

In een notendop

In januari 2015, na de aanslagen in Frankrijk op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo, werd een analyse gemaakt van de nationale veiligheidssituatie. Door de verhoogde terroristische dreiging werden op dat moment militairen de straat op gestuurd om de politie te steunen bij de bewaking en de beveiliging van gevoelige plaatsen.

Na de aanslagen van Parijs (november 2015) en Brussel (maart 2016) werd het aantal militairen voor deze bewakingsopdracht fors opgedreven. In die periode waren er op het hoogtepunt 1.828 militairen actief in onze straten. Daarnaast bewaakten een heel aantal militairen sinds maart 2016 ook verschillende nucleaire sites in België.

In 2017 werd OVG een meer mobiele opdracht waarbij de militaire teams telkens uit minstens vier personen bestonden.

De laatste jaren werd de behoefte aan militairen op straat echter minder groot. De analyse van de veiligheidssituatie leidde ertoe dat OVG geleidelijk aan werd afgebouwd. Nog maximaal 300 militairen namen deel aan de missie.

In december 2020 namen de lokale en federale politie op bepaalde plaatsen de bewakingstaken weer over van Defensie.

Op 1 september 2021 kwam er definitief een einde aan Operation Vigilant Guardian en dit betekende dus ook het einde van de militairen in het straatbeeld.