Onze missies

Onze missie in
Belgie: DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) heeft haar hoofdkwartier in Oud-Heverlee. Ze staat in om achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen.

Scroll om door te gaan

Achter­grond

Door achtergebleven munitie en niet-ontplofte explosieven op te ruimen, te neutraliseren en te ontmantelen levert DOVO dagelijks een erg gewaardeerde bijdrage aan de veiligheid in België en in het buitenland. Tijdens buitenlandse opdrachten beschermt ze mee de Belgische militaire missies. In het kader van humanitaire hulp helpt ze lokaal personeel opleiden en zones ontmijnen.

1920

Oprichting Dienst voor Vernietiging van Munitie

Na de Tweede Wereldoorlog

Uitbreiding actieradius

16 augustus 1941

Oprichting DOVO

Tot op vandaag

Opruimen en vernietigen van munitie uit de twee wereldoorlogen.

Missie Belgie: DOVO

Achter­grond

Tot op vandaag

DOVO zorgt voor de opruiming en vernietiging van conventionele en chemische munitie uit de twee wereldoorlogen.

1920

Oprichting Dienst voor Vernietiging van Munitie

In 1920 werd de voorloper van de huidige DOVO, de Dienst voor Vernietiging van Munitie, opgericht.  Na de Eerste Wereldoorlog lag immers vooral de Westhoek bezaaid met achtergebleven conventionele en chemische munitie zoals mosterdgas of yperiet.

Na de Tweede Wereldoorlog

Uitbreiding actieradius

De actieradius van de Dienst voor Vernietiging van Munitie wordt uitgebreid tot het hele Belgische grondgebied.

16 augustus 1941

Oprichting DOVO

De Dienst voor Vernietiging van Munitie verandert van naam en wordt De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO). 

Onze missie

Met hun wapenspreuk ‘Pericula non timeo’ (Ik vrees geen gevaar) voor ogen zijn deze koelbloedige mannen en vrouwen dag en nacht inzetbaar. In België en in het buitenland neutraliseren ze munitie en explosieven, op het land of in het water. In zaken van terrorisme en groot banditisme steunt DOVO de federale en lokale overheden door geïmproviseerde tuigen zoals bompaketten en bomauto’s te neutraliseren en op te ruimen.

± 308
Totaal aantal militairen bij DOVO.
± 126
Niet-gebrevetteerde DOVO-militairen.
± 182
Gebrevetteerde ontmijners.

Zij werken elke dag mee om uw toekomst te beschermen.

Benieuwd naar hoe we dit aanpakken?

Of focus op de briefing per component:

Wat op het spel staat

De Vlaamse velden waren het strijdtoneel voor een van de grootste oorlogen die Europa ooit heeft gekend. Duizenden tonnen munitie zijn in onze contreien neergekomen. Dagelijks worden daar nog overblijfselen van ontdekt. DOVO staat dag en nacht, 24 uur per dag, 7 dagen per week, paraat om die munitie onschadelijk te maken en verdachte pakketten op te ruimen.

Worst-case

Bijna dagelijks halen boeren tijdens het ploegen niet-ontplofte obussen uit de Eerste Wereldoorlog uit de grond. Die oude munitie kan nog steeds ontploffen en slachtoffers maken. Bij oude chemische munitie, zoals mosterdgas, kunnen de gevolgen zelfs nog groter zijn. Ook thuisgemaakte, achtergelaten explosieven kunnen enorm veel slachtoffers maken, zoals we bij aanslagen over de hele wereld en in eigen land hebben gezien.  

Huidige impact

DOVO heeft in 2019 maar liefst 3.655 oproepen gekregen. Dat zijn er tien per dag, zeven dagen op zeven. Het merendeel van die oproepen betrof historische munitie uit de twee wereldoorlogen. In totaal heeft DOVO in 2019 meer dan tweehonderd ton munitie onschadelijk gemaakt.