-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

PIRANHA CP

PIRANHA CP

Versies

De hele vloot bestaat uit 7 verschillende versies die alle bestaande rupsvoertuigen (LEOPARD, AIFV en M113) definitief moeten vervangen: 64 voertuigen voor het transport van 10 infanteriesoldaten, 19 voertuigen met een medium kaliber wapensysteem 30 mm en 18 met een kanon 90 mm, 14 commandovoertuigen, 6 ambulances, 9 voertuigen voor herstellings- en bergingsdoeleinden en 8 genievoertuigen.

Algemeen

Het basisonderstel van alle zeven versies van deze 8x8 is identiek. De Caterpillar C9 motor van 395 PK, die beantwoordt aan de EURO III norm, zorgt voor een maximale snelheid van meer dan 105 km/u en een actieradius van 810 km. De massa van de zwaarste versie bedraagt 22 ton, waardoor de AIV zonder beperkingen vervoerbaar is met het A400M-transportvliegtuig. Het voertuig beschikt over een Central Tire Inflating System (CTIS) waardoor de bandendruk al rijdend aan de ondergrond kan aangepast worden en zo het weggedrag, op de weg en alle terreinen, geoptimaliseerd worden.

Comfort

Binnen in het voertuig beschikt de bemanning over het noodzakelijke comfort waardoor ze zelfs in zeer extreme klimatologische omstandigheden hun opdrachten kunnen uitvoeren. De AIV biedt haar bemanning een zeer hoge bescherming. Allereerst beschermt het voertuig de bemanning tegen zware mitrailleurs en mijnontploffingen. Bovendien laat een overdruksysteem een evacuatie toe uit een zone die chemisch, bacteriologisch of radiologisch werd besmet.

Beveiliging

Het merendeel van de versies is uitgerust met een zelfverdedigingsstation met zware mitrailleur, bedienbaar van onder de bepantsering. De bediening van het wapensysteem van de versie kanon 30 mm gebeurt op dezelfde wijze als de zware mitrailleur. Dit uiterst geavanceerde systeem bevindt zich volledig buiten het voertuig. Hierdoor geniet de bemanning van de volledige bescherming van het voertuig en over een grotere binnenruimte. België is één van de eerste Westerse landen die een dergelijk hoog technologisch systeem aankoopt. In samenwerking met de versie kanon 90 mm biedt dit voertuig de uitgestegen infanterie een beslissende rechtstreekse vuursteun in geval van een conflict. Al deze wapensystemen zijn uitgerust om, zowel bij dag als bij nacht, even doeltreffend tussenbeide te komen.

Uitrusting

Deze voertuigversies zijn bovendien uitgerust met performante sensoren die de bemanning moet toelaten gepast te reageren op een eventuele dreiging. Zo beschikken de kanonversies over een Laser Warning Receiver (LWR), die de bemanning waarschuwt wanneer ze dreigen onder vuur genomen te worden. De versies voor troepentransport zijn uitgerust met een Small Arms Detection and Localisation System (SADLS), dat toelaat de positie van sluipschutters te detecteren. Al deze informatie wordt verwerkt door een pc en wordt ogenblikkelijk uitgewisseld tussen de verschillende voertuigen aan de hand van moderne radio- en informaticamiddelen.

Technische Fiche:

Constructeur
GDELS-Mowag

Volledige benaming
AIV Piranha IIIC 8X8 PC

Motor
Merk: CATERPILLAR
Type: C-9
Vermogen: 298 kW @ 2.200 RPM
Maximum koppel: 1695 Nm @1400 RPM

Prestaties
Gemiddelde snelheid: 70 Km/h 
Maximum snelheid: 105 Km/h
Actieradius bij 70 Km/h: 600 Km

Afmetingen
Lengte: 7.77 m
Breedte: 2.72 m (AOA inbegrepen)
Hoogte: 2.93 m

Gewicht
Leeg: 19.430 Kg
Maximum: 22.600 Kg (AOA inbegrepen)

Bemanning
6

Algemeen
In dienst sinds: 2008
Aantal in dienst: 14