Jeugd en Defensie

Jongerenstages

Ben je tussen 16 en 20 jaar, dan kan je tijdens een vakantie al eens komen proeven van het militaire leven tijdens een jongerenstage . Werken op een schip, valschermspringen, of eens bivakkeren op het terrein: we hebben voor elk wat wils. Bekijk ons aanbod en schrijf je snel in.

Praktische info

Algemeen

Tijdens een jongerenstage krijg je gedurende 5 dagen een actief programma waar je in groep proeft van het militaire leven. Wat voor activiteiten, dat valt te zien voor welke jongerenstage je je inschrijft . Maar uitdaging, sport en team geest staan altijd centraal.
De meeste stages zijn tijdens de zomervakantie maar je hebt er ook enkele in de paasvakantie.

Inschrijven

Ben je Belg, spreek je Nederlands of Frans en voldoe je aan de leeftijdsvoorwaarden (zie volledige beschrijving van de stage), dan kan je je inschrijven voor een jongerenstage.
Inschrijven is enkel mogelijk via het elektronisch inschrijvingsformulier.

Je kan je slechts voor 1 stage per jaar inschrijven. Let op, want de inschrijvingsperiode is kort.

Selectie

De plaatsen voor jongerenstages zijn beperkt. Om zoveel mogelijk jongeren de kans te geven om deel te nemen, krijg je voorrang als je de eerste keer inschrijft en ook de jongste deelnemers krijgen voorrang.

Voor 4 jongerenstages moet je daarbij sportieve proeven afleggen, zodat we zeker zijn dat je vlot en veilig alles kunt meedoen.
· Para Junior
· Commando Junior
· Air commando Junior
· Navy Junior aan boord


Als je niet slaagt in deze proeven, kan je helaas niet meedoen met deze stage.

All-in

Alle stages zijn all-in: maaltijden, logement, activiteiten en verzekering zijn in de deelnameprijs inbegrepen.

De betaling gebeurt via overschrijving, vóór aanvang van de stage.

Verzekering

Alle deelnemers zijn verzekerd voor ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid tijdens de jongerenstages en de voorafgaande selectieproeven. Defensie heeft hiervoor een collectieve verzekering afgesloten.
Opgelet: je bent enkel verzekerd als je voorafgaand aan de stage een geldige medische steekkaart kan voorleggen, ingevuld en ondertekend door je huisarts.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verdien ik bij Defensie?

Hoeveel je bij Defensie verdient hangt niet alleen af van je wedde op basis van graad en anciënniteit. Er bestaan bovendien verschillende premies die je basiswedde gevoelig zullen laten stijgen. Een overzicht van de basiswedden, premies, toelagen en vergoedingen vind je hier.

Let wel: de juiste berekening van de wedde hangt af van je familiale situatie en kan dus verschillen met de vermelde bedragen. Salarissen, toelagen, premies en vergoedingen kunnen ook in de loop van het wervingsjaar wijzigen in functie van index-, en andere aanpassingen.

Hoe oud moet ik minstens zijn om bij Defensie te komen?

Je moet minstens aan de leerplicht voldaan hebben op de dag van de inlijving.

Wanneer eindigt de leerplicht?

  • zodra je je diploma van het secundair onderwijs hebt behaald (ook al ben je dan nog minderjarig)
  • in het jaar dat je 18 wordt:
    • ben je jarig voor 1 juli, dan loopt de leerplicht tot je 18de verjaardag;
    • ben je jarig na 30 juni, loopt je leerplicht toch maar tot 30 juni van het jaar waarin je 18 wordt.
Wanneer schrijf ik mij het best in?

Zodra je zeker bent dat je al je selectietesten met succes kan afleggen. Je moet wel rekening houden met de uiterste inschrijvingsdatum van je kandidatuur.

Nog vragen?

Heb je nog een vraag over de jongerenstages? Gebruik dan het contactformulier. Onze medewerkers zullen je zo snel mogelijk antwoorden via e-mail. Opgelet: Het contactformulier dient enkel om inlichtingen te vragen. Je kan je er niet mee inschrijven!