-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Vierdaagse van de IJzer

Vierdaagse van de IJzer

20/08/2018

De Vierdaagse van de IJzer is een jaarlijks internationaal wandelfestijn dat Defensie en de burger dichter naar elkaar toebrengt. De 46ste editie zal plaatsvinden van 20 tot 24 augustus en wordt naar goede gewoonte georganiseerd door het Bataljon Artillerie. De 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog zal centraal staan dit jaar met een passage langs de Dodengang en de 600.000 kleien beeldjes in Palingbeek. Het startschot wordt naar goede gewoonte gegeven in Oostduinkerke en de eindmeet ligt zoals steeds in Ieper als vredesstad, uitgegroeid tot begrip en symbool van de Eerste Wereldoorlog.

Het Bataljon Artillerie, deels gekazerneerd aan de Belgische kust; Nieuwpoort-Lombardsijde en Brasschaat nabij Antwerpen, kan voor de uitvoering van deze opdracht rekenen op het Eerste Element Medische Interventie om wandelaars medisch bij te staan, het Competentiecentrum Steunmaterieel en -producten, de Militaire Politie en het Militair Commando van de Provincie West-Vlaanderen. De organisatie verloopt in nauwe samenwerking met de deelnemende kustgemeentes.

Oorspronkelijk is de Vierdaagse van de IJzer gestart als een dagwandeling om de garnaalvisserij te paard in ere te houden. Door het grote succes doet de Orde van de Paardevisser vanaf 1972 beroep op Defensie om het heft mee in handen te nemen.

Jaar na jaar stijgt het aantal wandelaars met een absoluut record in 2014 met 11.101 wandelaars. Defensie organiseert dit wandelgebeuren met de focus op drie zaken:

De band tussen Defensie en de samenleving te versterken door militairen en burgers samen te brengen tijdens een gemeenschappelijke, sportieve inspanning;

De gesneuvelden van de beide wereldoorlogen, in het bijzonder zij die vielen op de slagvelden in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog te herdenken;

De wandelaars op een aangename manier sportief te laten kennismaken met de historische en toeristische waarde van de Westhoek.

Ook dit jaar hoopt Defensie op een groot aantal wandelaars niet alleen om de Westhoek te verkennen, maar ook om de geschiedenis die er 100 jaar geleden werd geschreven te eren.

Meer informatie is terug te vinden op www.vierdaagse.be.