-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

1 Wing

1 Wing

De 1 Wing bevindt zich in Bevekom en telt 1.250 personeelsleden.

De eenheid beschikt over multifunctionele helikopters A109-BA om in binnen- en buitenland opdrachten uit te voeren van verkenning, observatie, personenvervoer, medische evacuaties en steun aan de gevechtseenheden van de Landcomponent. De A109’s kunnen ook hulp bieden bij rampen of aan de politie.

Een smaldeel Force Protection beschermt de vliegbasis. Die eenheid neemt regelmatig ook deel aan buitenlandse operaties.

Vier types luchtvaartuigen krijgen er onderhoud: de A109-BA, de Marchetti SF.260M/D, de Alpha Jet 1B en de Piper L-21B Super Cub.

De eenheid ondersteunt ook andere eenheden in domeinen zoals transport, infrastructuur en telecommunicatie.

Recente artikels

Summer pop-up expo @ Koksijde

Neem je graag eens een kijkje achter de schermen van de luchtmacht van vandaag en morgen? Bezoek dan deze zomer de Summer pop-up expo op de vliegbasis van Koksijde.

Grote manoeuvres op een zakdoek

Het fregat Leopold I vertrok op 18 mei voor een oefening op de Noordzee. Een van de NH90-helikopters van het 40 Smaldeel wisselt voor een drietal weken zijn thuisbasis in Koksijde voor het krappe achterdek van het marinefregat. De helikopter is immers ontworpen als gevechtshelikopter bij maritieme operaties.

Helikoptertechnici gaan voorzichtig door

Sinds 13 maart is door de uitbraak van het coronavirus het leven in ons land stilgevallen. Om te garanderen dat Defensie verder kan blijven werken, stippelde de Chef Defensie de krijtlijnen daarvoor uit in een business continuity plan. Dat was niet anders voor de activiteiten en opdrachten van de Luchtcomponent.

Van griffioen tot griffier

Op donderdag 30 april neemt de Luchtcomponent afscheid van kolonel vlieger Wim Schoepen. De laatste twee jaar van zijn militaire loopbaan was hij commandant van de vlieggroep (OSN) bij de 1 Wing in Bevekom. Daarnaast is hij een heel ervaren helikopterpiloot. Op dinsdag 28 april bestuurde Wim voor de allerlaatste keer als militair piloot een Agusta A109BAi-helikopter van het 17de smaldeel.

Vliegtuigtechnici passen zich aan, maar stoppen niet

De wereld wordt momenteel geconfronteerd met een aanval van een onzichtbare vijand die de naam Covid-19 draagt. De Luchtcomponent heeft gekozen om het merendeel van de activiteiten te behouden en terzelfdertijd maatregelen te treffen om de overdracht van het virus te voorkomen of zoveel mogelijk te vertragen.