-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Baltic Air Policing

Baltic Air Policing

De bewaking van het NAVO-luchtruim is een collectieve verantwoordelijkheid van de lidstaten. Daarvoor moeten er op erg korte tijd luchtverdedigingsmiddelen beschikbaar zijn.

Voor lidstaten die niet beschikken over een luchtverdedigingscapaciteit (Luxemburg, IJsland, Slovenië en de Baltische staten) bestaan er akkoorden om de veiligheid van hun luchtruim te verzekeren. In het geval van de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen)  voeren de NAVO-lidstaten om de beurt die missie uit met hun eigen luchtverdedigingsmiddelen.

In maart 2004 was België het eerste land dat het luchtruim boven de Baltische staten beschermde. Die waren toen net tot de NAVO toegetreden. Sindsdien heeft ons land al zeven keer het commando op zich genomen. Elke missie duurt vier maanden, waarbij ze dag en nacht het luchtruim bewaken. De Belgische F-16’s voeren noodinterventies uit: ze escorteren elk vliegtuig zonder vluchtplan tot het de bewaakte zone heeft verlaten.

De luchtbewakingsmissie helpt om de integriteit van het NAVO-luchtruim in de Baltische regio te verdedigen en te versterken. De missie staat onder het bevel van het NAVO-luchtcommando en wordt tactisch geleid door de centra voor gecombineerde luchtoperaties in Uedem (Duitsland) en Torrejon (Spanje).

In 2020 ontplooit België voor die missie een detachement van vier F-16’s en een zestigtal militairen op een basis in Litouwen.

 

recente artikelen

Memoires van een quarantaine

Sinds kort worden we allemaal geconfronteerd met een leven in quarantaine. Dat geldt des te meer voor de Belgische militairen in het buitenland. Een goede gelegenheid om twee ervaringsdeskundigen samen te brengen: brigadegeneraal Frank De Winne, astronaut van het ESA en majoor vlieger Sam Vanophem, commandant van het F-16-detachement in Litouwen

Opdracht volbracht voor Belgische luchtpolitie

Minister van Defensie Philippe Goffin was op donderdag 30 april aanwezig op de militaire luchthaven van Melsbroek voor de terugkeer van het Belgische detachement van de NAVO-missie Baltic Air Policing uit Litouwen. Hij bedankte de militairen voor hun flexibiliteit en doorzettingsvermogen.

Business as (un)usual: operaties Defensie

Het coronavirus domineert momenteel het wereldnieuws. De normale manier van leven kreeg een fikse knauw, waarvan de gevolgen nog lang voelbaar zullen zijn. Ook Defensie past zich aan de huidige gang van zaken aan, wat niet betekent dat haar opdrachten in het gedrang komen.

CRC Glons: waakhond van het Belgisch-Luxemburgse luchtruim

Op 14 mei neemt de Belgische Luchtcomponent de bewaking van het Benelux-luchtruim weer over van onze Nederlandse collega's van de Koninklijke Luchtmacht. Hiervoor wisselen Nederlandse en Belgische F-16-eenheden elkaar sinds 1 januari 2017 in onderleg overleg geregeld af.

Defensie zet zich in op alle fronten

Tijdens deze wereldwijde gezondheidscrisis blijft Defensie zijn opdrachten uitvoeren. Naast buitenlandse operaties en die in eigen land, bieden we ook hulp aan de natie tijdens de Covid-19-crisis.

Pages