-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Zwitserse defensiechef bezoekt België

Zwitserse defensiechef bezoekt België

De Zwitserse stafchef generaal André Blattman was op maandag 17 juni 2013 te gast bij de Belgische chef Defensie generaal vlieger Van Caelenberge. Op het programma stond een bezoek aan het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen en aan de kazerne van Leopoldsburg.

De dag begon in het Trainingscentrum voor Parachutisten. Na een ontvangst door kolonel Peter Philippe, commandant van het centrum, kregen de generaals een rondleiding en praatten ze over de samenwerking tussen de Benelux-landen bij de parachutistenopleidingen. De geplande materiaaldroppings uit een C-130 en parachutesprong uit een ballon konden niet doorgaan wegens het stormachtige weer.

Na de rondleiding trok de delegatie richting Leopoldsburg. De Zwitserse generaal kreeg eerst een demonstratie gevechtsvuren door twee secties van het 3 Bataljon Parachutisten. Zij namen een dorp in met twee Multi-Purpose Protected Vehicles (MPPV), gepantserde wielvoertuigen. Nadien konden beide generaals zelf verschillende soorten bewapening uitproberen. 

Het bezoek van de Zwitserse defensiechef onderstreept opnieuw hoeveel belang België hecht aan Europese samenwerking op alle vlakken, inclusief op militair gebied. Alle legers van Europa moeten besparen, maar realiseren zich ook meer en meer dat informatie en kennis delen voor iedereen een win-winsituatie creëert.

In Schaffen en Leopoldsburg zijn de militaire banden met Zwitserland in ieder geval aangehaald.