-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Zwaarwichtig luchttransport

Zwaarwichtig luchttransport

 

Van midden november tot midden december vindt in Gabon, in Centraal-Afrika, de grootschalige oefening Tropical Storm plaats. Aan die tweejaarlijkse oefening nemen eenheden deel van de Land-, Lucht- en Medische Component.

De Luchtcomponent neemt aan die indrukwekkende oefening deel met een detachement C-130-transportvliegtuigen van de 15 Wing Luchttransport uit Melsbroek en twee helikopterdetachementen van de 1 Wing uit Bevekom.

Om al het personeel en materieel, waaronder drie Agusta-helikopters A109BAi en twee NH90-helikopters TTH, tijdig ter plaatse te krijgen, doen ze een beroep op vrachtvliegtuigen, waaronder de C-130. Maar wanneer de vracht groter wordt dan de laadcapaciteit van onze Hercules, vragen ze hulp aan derden.

Een van de marktleiders in uitzonderlijk luchttransport is het bedrijf Antonov Airlines. Defensie heeft een beroep op hen gedaan om uitzonderlijk grote ladingen via de lucht te vervoeren. Met een lengte van 36,5 m, een breedte van 6,5 m en hoogte van 4,4 m heeft een Antonov AN124 100M een maximaal laadvolume van 1040 kubieke meter en laadvermogen van 120 ton. Zo kan het in één vlucht drie helikopters en zes cargopaletten mee aan boord nemen!