-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Zon, zee en schepen

Zon, zee en schepen

Op en rond de kade van de militaire haven in Zeebrugge krioelde het op 6 en 7 juli 2013 van het volk. Tijdens de Navy Days gooiden schepen van over heel Europa er hun loopbrug uit voor het grote publiek. Die opendeurdag heeft een duidelijk doel: jongeren warm maken voor een leven op zee.

Dit jaar zet de marine haar personeel in de schijnwerpers. Haar motto liegt er niet om: 'De marine: een boeiende wereld, gedreven zeelieden'. Dat idee vertaalt zich in tal van activiteiten op en rond het water. "Vandaag krijgen de bezoekers de kans om alle beroepen van de marine te ontdekken", vertelt korvetkapitein Philippe Herman, persverantwoordelijke van de marine. "Ze kunnen aan boord gaan en vragen stellen aan de bemanning. Zo kunnen ze zich inbeelden hoe het leven op zee eruit ziet."

Tussen die duizenden bezoekers zijn er dus een hoop jongeren die een leven bij de marine wel zien zitten. En ieder heeft daar zo zijn eigen reden voor. "Het is eigenlijk al begonnen toen ik klein was", vertelt Thijs Spillebeen, die de Navy Days bezoekt met zijn broer en vader. "Mijn pa zat in de transportsector en ging regelmatig met zo'n overzetboot naar Groot-Brittannië. Als klein kind laat dat een indruk na."

Maar korvetkapitein Herman benadrukt ook het internationale accent van het evenement. "Er zijn hier Poolse, Franse, Algerijnse, Britse, Letse en Duitse schepen", zegt hij. "Hiermee tonen we de wil om samen te werken over de grenzen heen." Het Nederlandse patrouilleschip Friesland is tijdens de Navy Days niet alleen een blikvanger, maar ook een voorbeeld van die internationale samenwerking. Dat schip onderschepte in mei dit jaar 1.600 kg marihuana voor de kust van Costa Rica. Die vangst was enkel mogelijk dankzij de Belgische Allouette III-helikopter die aan boord was.

Zon, zee en schepen maakten van de Navy Days 2013 een groot succes, goed voor 25.000 bezoekers.