-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Zes jaar OGF afgebouwd in zes weken

Zes jaar OGF afgebouwd in zes weken

 

Op dinsdag 28 oktober 2014 vertrekken de laatste Belgen vanuit de vliegbasis van Kandahar, in het zuiden van Afghanistan. Precies één maand na de laatste vlucht voor Operatie Guardian Falcon (OGF) is het Belgische kamp ontmanteld. Het materieel dat er zes jaar lang werd ingezet, keert terug en is klaar voor de volgende operatie.

De bijdrage van de Belgische F-16’s aan de internationale coalitie in Afghanistan (Operatie Guardian Falcon) bestond uit het uitvoeren van gewapende verkenningsvluchten en het steunen van de grondtroepen. Zes F-16’s werden ingezet voor die kernopdracht maar er waren 120 mensen nodig om de jachtvliegtuigen operationeel te houden. De piloten werden omringd door technici van verschillende specialisaties en kregen tevens steun op het vlak van beveiliging en administratie.

Sinds midden september was een veertigtal militairen verantwoordelijk voor de ontmanteling van de twee Belgische kampen. Allereerst werden de F-16-loodsen en het anti-raketten systeem gedemonteerd en werd dit materieel dan in de C-130 en Antonov geladen voor transport naar België, de haven van Trabzon of Jordanië.

Zes jaar lang was de grootste NAVO-luchthaven in Afghanistan de operationele basis van de zes Belgische F-16’s. Onze jachtvliegtuigen patrouilleerden elke dag in het Afghaanse luchtruim om de veiligheid van de geallieerde grondtroepen (ISAF) te garanderen. De International Security Assistance Force kreeg de opdracht van de VN om Afghanistan te helpen bij het herstellen van de veiligheid op zijn grondgebied. Die opdracht verloopt op 31 december 2014, maar een nieuwe NAVO-opdracht, Resolute Support, start begin januari 2015.