-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wereldkampioene kiest voor Defensie

Wereldkampioene kiest voor Defensie

 

Op maandag 27 november begonnen 32 jongeren aan hun carrière bij Defensie, in de kazerne Generaal Bastin in Aarlen. Tussen die nieuwe rekruten ook één heel bijzondere: de judoka en nieuwe topsporter Defensie Loïs Petit.

De jonge judoka uit Doornik heeft al een indrukwekkend palmares opgebouwd. Met haar 18 jaar heeft ze als junior in de categorie onder 44 kilo al 41 gouden medailles verzameld, 7 zilveren en 14 bronzen. In 2016 werd ze in die categorie wereldkampioen.

Met net haar diploma secundair op zak zocht Loïs Petit een toekomst waarin haar sport, het judo, haar job kon worden. Defensie bood haar die kans door haar als topsporter aan te werven.

Samen met haar broer en een vriend werd de jonge vrouw zoals elke andere kandidaat in een peloton opgenomen. Het enige verschil: enkele journalisten die haar kwamen interviewen. Bij het leger beginnen was een voorstel van de Franstalige judofederatie. Die kon haar overtuigen dat ze bij Defensie haar sport onder goede omstandigheden kan blijven uitoefenen. Bovendien heeft ze na haar sportcarrière nog uitzicht op een tweede, militaire carrière.

Toma Nikiforov, een andere judokampioen, was aanwezig om haar tijdens haar eerste momenten te begeleiden. Toma is eveneens topsporter Defensie en zevende in het wereldklassement voor de categorie boven 100 kilo. Hij deelde met Loïs zijn beste herinneringen aan zijn militaire opleiding en moedigde de jonge atlete aan om “niet op te geven”.

De tien volgende weken zal Loïs de tatami’s en dojo’s inruilen voor militaire tenten, Ardense bossen en ruw terrein, net als elke jonge militair.

Na haar militaire opleiding neemt ze gaandeweg haar judotraining weer op zodat ze begin februari aan het nieuwe sportjaar kan beginnen.