-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wereld Meteorologische Dag 2017

Wereld Meteorologische Dag 2017

 

Op donderdag 23 maart wordt overal ter wereld de Wereld Meteorologische Dag gevierd. In het kader van internationale samenwerkingsakkoorden grijpt de Meteo Wing elk jaar die kans aan om even stil te staan bij weergerelateerde thema's.

De Wereld Meteorologische Dag herdenkt de oprichting van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in 1950. De WMO werd opgericht om een constante opvolging en toezicht op het weer en het klimaat te kunnen houden, ten voordele van een beter leven en een betere toekomst.

Het thema dit jaar is: Understanding Clouds. Wolken spelen een sleutelrol in weersvoorspellingen en waarschuwingen. Zij ondersteunen de watercyclus en het volledige klimaatsysteem. Doorheen de geschiedenis hebben ze schilders, dichters, musici, fotografen en tal van andere enthousiastelingen geïnspireerd.

Het thema dit jaar tracht het enorme belang van de bewolking op het klimaat en het weer in de verf te zetten. Wolken zijn een centraal gegeven in voorspellingen en waarnemingen. Ze zijn echter ook een van de grote onbekende factoren in studies over de klimaatsverandering. We moeten dus beter leren begrijpen hoe wolken het klimaat beïnvloeden en hoe het veranderende klimaat een invloed heeft op wolken.

De WMO wil naar aanleiding van deze gebeurtenis de kans grijpen om een nieuwe uitgave (enkele nieuwe wolkentypes incluis) van de International Cloud Atlas onder de aandacht te brengen. Die is voor het eerst ook digitaal te raadplegen.

Meer informatie vind je op de site van de World Meteorological Organization.