-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wereld Meteorologische Dag 2016

Wereld Meteorologische Dag 2016

 

Op woensdag 23 maart werd overal ter wereld de Wereld Meteorologische Dag gevierd. Die jaarlijkse gebeurtenis herdenkt de oprichting van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in 1950, om een constante opvolging en toezicht op het weer en het klimaat te kunnen houden, ten voordele van een beter leven en een betere toekomst.

Het thema dit jaar is: 'Hotter, drier ,wetter. Face the Future'.

Dat ons klimaat aan het veranderen is, is een realiteit! Die verandering zal zich in de loop van de volgende decennia verder doorzetten, omwille van de ophoping van aanzienlijke hoeveelheden menselijke broeikasgassen in de atmosfeer. Die zorgen ervoor dat warmte gevangen blijft. De periode 2011-2015 werd geregistreerd als de warmste vijf jaar ooit. Het jaar 2015 was , onder impuls van een zeer sterke El Niño, het warmste jaar ooit sinds het begin van de moderne metingen aan het einde van de 19de eeuw.

De stijging van de temperaturen is echter maar één aspect van het probleem. De klimaatsverandering verstoort het natuurlijke ritme van de seizoenen en veroorzaakt een toename in frequentie én intensiteit van bepaalde extreme weergebeurtenissen zoals hittegolven, droogte en hevige regenval. Die veranderingen zijn al aan de gang en geven ons alvast een voorproefje van wat een warmere, drogere en nattere toekomst voor ons in petto heeft.