-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

War Heritage Institute klaar voor eerste grote test

War Heritage Institute klaar voor eerste grote test

 

Het op 1 mei opgerichte War Heritage Institute (WHI) is momenteel in volle voorbereiding voor zijn eerste grote test. Samen met verschillende grote Britse herinneringsinstellingen neemt het van zaterdag 29 tot maandag 31 juli deel aan de herdenkingsevenementen rond de Slag om Passendale, op 31 juli precies honderd jaar geleden.

"Op 1 mei 2017 besliste de regering om de verschillende instellingen op het vlak van de herinnering, militaire geschiedenis en herdenking onder één paraplu samen te brengen", vertelt commandant Pascal Mathieu, coördinator voor de herdenkingsactiviteiten in Passendale. "Het Koninklijk Legermuseum in het Jubelpark, het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk, de Historische Pool van Defensie en het Veteraneninstituut zijn allemaal onder die paraplu gebracht."

Met een stand in het Passchendaele Memorial Park brengt het WHI heel wat thema's samen: onder andere de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, de werking van de dienst Oorlogsgraven en de ontmijningsdienst van Defensie komen aan bod.

De herdenkingsevenementen rond de Slag om Passendale vormen de eerste grote test voor het WHI. Ze verwachten hoge gasten zoals koning Filip en koningin Mathilde en de Britse prins William en prinses Kate. "Dit is een uitzonderlijke herdenking", besluit commandant Mathieu. "Een deel van de hier aanwezige stukken hadden we op 21 juli al in het Warandepark tentoongesteld. Dat was eigenlijk een repetitie voor dit weekend. Dit is echt enorm belangrijk voor ons."