-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Wapenplein van Oostende kleurt blauw

Wapenplein van Oostende kleurt blauw

 

Op vrijdag 28 juli werd korvetkapitein Gert Laenen als nieuwe commandant van de Godetia aangesteld door kapitein-ter-zee Carl Gillis, directeur Operaties en adjunct-directeur Operaties Benelux. Dit gebeurde op het wapenplein van Oostende, de peterstad van het schip, en onder goedkeurend oog van burgemeester Johan Vande Lanotte en de aanwezige schepenen.

De nieuwe commandant volgt korvetkapitein Yves Terrason op, die op zijn beurt hoofd wordt van de afdeling Operaties in Zeebrugge. Onder het bevel van de uittredende commandant, die achttien maanden het bevel voerde , heeft de A960 Godetia deelgenomen aan verschillende NAVO-oefeningen waaronder BALTOPS  en Joint Warrior.

Het schip voer ook richting Afrika, waar het deelnam aan het samenwerkingsprogramma Africa Partnership Station (APS) en Maritime Capacity Building (MCB), in de Golf van Guinee. Een delegatie van het Oostendse stadsbestuur overhandigde trouwens tijdens die opdracht schoolgerei voor de lokale school in peterstad Banjul, in Gambia.

Tijdens dezelfde ceremonie werd eerste meester-chef Peter Maesen aangeduid als nieuw bemanningshoofd: de verantwoordelijke voor de inwendige dienst van het schip. Als rasechte Oostendenaar is hij natuurlijk uitermate trots om in zijn peter- en thuisstad deze aanstelling te krijgen. Ook werd een nieuwe korpskwartiermeester aangesteld: Efrem Vermeire.

De Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht luisterde de bevelsoverdracht muziekaal op, onder het bevel van onderkapelmeester Dominique Lecompte. De stad overhandigde ook een cheque van duizend euro aan de bemanning van het schip.