-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Vroege kerst voor Belgen in Afghanistan

Vroege kerst voor Belgen in Afghanistan

 

De minister en de chef Defensie hebben op zaterdag 20 december het Belgische detachement bezocht in Mazar-e-Sharif, in het noorden van Afghanistan. Zoals elk jaar tijdens de eindejaarsperiode ontmoetten ze de militairen op opdracht in het buitenland.

“Het is voor mij een plezier om hier bij jullie te mogen zijn”, zo begon Steven Vandeput zijn toespraak. “Ik ben nu sinds twee maanden minister van Defensie. Ik kom hier voor het eerst en was erg benieuwd wat ik zou ontdekken.”

Hij werd niet ontgoocheld, want het zestigtal aanwezige Belgen had alles uit de kast gehaald voor dit eerste bezoek aan Afghanistan: demonstraties van explosies en chemische ontsmetting en een oefening om springtuigen op te sporen en te vernietigen.

Maar het bezoek was niet enkel werkgericht. Ook het menselijke en sociale contact kregen een belangrijke plaats. “Ik denk dat het belangrijk is dat de chef Defensie, andere generaals en ikzelf hier aanwezig zijn”, legde minister Vandeput uit. “We weten dat de Belgen hier een belangrijke taak hebben. Nu de feestdagen naderen, is iedereen natuurlijk graag bij zijn familie. We willen hen dan ook bedanken voor de offers die ze op persoonlijk vlak maken.”

Als kers op de taart hadden generaal vlieger Gerard Van Caelenberge en minister Steven Vandeput een zak vol kerstcadeautjes mee. Elke militair kreeg er een, als teken van sympathie voor hun inzet ver van huis. “Normaal gezien is dit een familiefeest”, verklaart adjudant Henri Houillet, verbindingsofficier. “Maar omdat we in een ver land ontplooid zijn, proberen we er hier het beste van te maken en organiseren we een kerstmaaltijd voor iedereen samen.”

Momenteel zijn er nog ongeveer zestig Belgen in Afghanistan, voor verscheidene taken:

  • de Afghaanse staf ondersteunen
  • het materiaal beheren voor chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) ontsmetting en de uitrustingen ontsmetten die naar Europa terugkeren
  • zelfgemaakte springtuigen opsporen en vernietigen
  • de Belgen in Afghanistan ondersteunen, bijvoorbeeld op administratief of materieel vlak.