-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Virtuele mijnenbestrijdingsoefening voor de NAVO

Virtuele mijnenbestrijdingsoefening voor de NAVO

 

In de Oostendse marinekazerne bruist het van de activiteit. De eerste tactische mijnenoorlogsoefening van het jaar is net begonnen. Voor Dynamic Move zijn zo'n 150 deelnemers uit negentien NAVO-landen naar de binationale mijnenbestrijdingsschool Eguermin afgereisd. Die organiseert de oefening in samenwerking met het NATO Mine Countermeasures Centre of Excellence, op verzoek van Maritime Command Europe (MARCOM).

De belangrijkste focus van de maritieme tactische oefening is om explosieven op zee op te sporen, te lokaliseren en te neutraliseren. Het oefenscenario is fictief, maar zo realistisch mogelijk. Vergeet niet dat er sinds de twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog nog steeds veel mijnen, granaten en bommen in de Europese kustwateren aanwezig zijn.

Gedurende twee weken krijgen de deelnemers allerlei situaties voorgeschoteld die een bedreiging vormen op zee. Die moeten ze snel analyseren. Daarbij gebruiken de deelnemers de Naval Mine Warfare Gaming, een speciaal voor dit soort oefeningen ontwikkelde simulatiesoftware. Met behulp daarvan krijgen de spelers interactieve scenario's voorgelegd en krijgen ze meteen feedback.

Het systeem simuleert een oorlogssituatie waarbij ze mijnbestrijdingsvaartuigen kunnen inzetten. Of ze de explosieven kunnen vinden en vernietigen hangt af van verschillende factoren, waaronder het weer en de omgeving.

Die aanpak is uniek bij de NAVO en gebeurt in nauwe samenwerking met twee andere instanties: het Allied Worldwide Navigation and Information System (AWNIS) en de Naval Cooperation and Guidance of Shipping (NCAGS). De NCAGS wordt over het algemeen bemand door actieve reservisten. Ze monitort vooral de bewegingen van de koopvaardij en stuurt die bij in het geval van een conflict.

Naast gastpersoneel en acteurs van de NATO Mine Warfare zijn ook verschillende leden van MARCOM aanwezig. Verder neemt de staf van de eerste permanente mijnenbestrijdingsvloot (SNMCMG 1) aan de oefening deel, ingescheept aan boord van de FGS Donau.

De schepen van de SNMCMG 1 liggen momenteel afgemeerd op de marinebasis van Zeebrugge en varen volgende week uit. Naast het vlaggenschip FGS Donau (Duitsland) bestaat de vloot uit de mijnenjagers HMS Grimsby (Groot-Brittannië), HNLMS Willemstad (Nederland) en BNS Bellis (België).

De oefening sluit aan bij de voorbereiding van het personeel van de permanente mijnbestrijdingsvloten van de NAVO: SNMCMG 1 en 2. Die worden gecertificeerd als de snelle reactiestrijdkracht van de NAVO (NRF). Voor de leden ligt de focus op informatie-uitwisseling, operationele samenwerking en synergiën. Door dit soort virtuele oefeningen wil de NAVO bijdragen aan een veiligere omgeving voor de vele gebruikers van de commerciële en recreatieve scheepvaart.