-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Vijf jaar Belgen in Kandahar

Vijf jaar Belgen in Kandahar

Sinds 2008 nemen Belgische militairen in Kandahar (Zuid-Afghanistan) deel aan operatie Guardian Falcon. Vandaag, in september 2013, staat de teller op vijftien detachementen, 1.938 ingezette militairen, 14.000 vlieguren en 4.000 vluchten.

De opdracht is heel de tijd dezelfde gebleven: de troepen ondersteunen van de International Security Assistance Force (ISAF). Het Belgische kantonnement onderging in die vijf jaar wel grondige veranderingen. Naarmate de seizoenen verstreken, leerden ze Kandahar kennen: warm en heel droog in de zomer, extreem koud in de winter en overstromingen in de lente. Al vijf jaar stijgen F-16's hier op en landen ze weer, vijf jaar van onderhoud, patrouilles en wachtposten. Die taak voeren de 10 Tactische Wing uit Kleine-Brogel en de 2 Tactische Wing uit Florennes om de beurt uit. Zonder de medische ploegen te vergeten, de transmissie- en communicatiespecialisten en het logistieke personeel die de Belgen ondersteunen en een stukje België meenemen naar dit verre buitenland.

Kandahar Airfield meet zestien vierkante kilometer. Daarop leven en werken 30.000 personen uit veertig landen. De Belgen werken dus allerminst alleen sinds hun aankomst in Afghanistan. "Ik kan niet echt zeggen dat wij een bijzondere band hebben met een van de NAVO-partners", vertelt kapitein-commandant Samuel Vanophem. Hij was de voorbije zomer detachementscommandant in Kandahar. "Als Belg moeten we heel flexibel zijn, want we komen uit een klein land. We werken evenzeer met grote landen zoals de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk als met Denemarken of de Baltische landen."

Doorheen de jaren is het comfort opmerkelijk verbeterd, vooral qua logement. Niet onbelangrijk als je weet dat een gemiddelde militair hier vier à vijf maanden verblijft. "In 2008 dienden de tenten zowel als woonplaats als om in te werken", gaat de commandant verder. "Later konden we containers gebruiken. Sinds ongeveer een jaar beschikken we over stenen gebouwen. Die beschermen ons beter tegen de aanvallen van de rebellen maar ook tegen de weersomstandigheden. Een merkbare verbetering voor de mensen ter plaatse."

Over de Belgische aanwezigheid na 2014 in Kandahar, ligt nog niets vast. Alle militairen die uit Kandahar terugkeerden, hebben alvast hetzelfde gevoel. Of ze er hetzelfde werk deden als in België of niet, ze houden veel herinneringen over aan deze unieke ervaring.