-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Vierdaagse van de IJzer neemt vliegende start

Vierdaagse van de IJzer neemt vliegende start

 

Minister van Defensie Steven Vandeput heeft op dinsdagmorgen 18 augustus het startschot gegeven voor de Vierdaagse van de IJzer. Duizenden wandelaars verzamelden die dag op het kerkplein van Oostduinkerke om aan hun omloop van 8, 16, 24 of 32 kilometer te beginnen.

Defensie organiseert de Vierdaagse al voor de 43ste keer op rij. Met de tocht wil ze de band tussen Defensie en de samenleving versterken, de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen herdenken en de wandelaars laten kennismaken met de Westhoek. Dat lijkt het publiek aan te spreken, want met meer dan vijfduizend voorinschrijvingen is de Vierdaagse van de IJzer goed op weg om er een recordeditie van te maken.

“Die connotatie met de Eerste Wereldoorlog en alles wat er in die periode gebeurde, geeft toch iets extra aan de Vierdaagse”, zegt Rudy Vloeberghs, een van de vele wandelaars die de omloop van 32 kilometer wandelt. “Je kent de verhalen van je ouders en grootouders. Hier probeer ik mij toch een beetje in te leven in die verhalen. Dat vind ik wel belangrijk. Iedereen zou moeten beseffen wat die periode voor ons betekend heeft.”

De Vierdaagse start opeenvolgend in Oostduinkerke, Diksmuide, Poperinge, en Ieper, waar Defensie het evenement op 21 augustus afsluit met een grote herdenkingsplechtigheid onder de Menenpoort.