-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Verzuring en vermoeidheid tijdens Survival Run

Verzuring en vermoeidheid tijdens Survival Run

 

Zo'n tweehonderd militairen stonden op donderdagmorgen 16 oktober klaar aan de start van de Survival Run in Gavere. Hun doel: zo snel mogelijk 32 hindernissen overwinnen over een afstand van 6,5 km. Naast het militaire kampioenschap namen ook een twintigtal duo's voor het plezier deel.

Evy en Elke zijn verpleegsters op de spoeddienst van het militaire ziekenhuis in Neder-over-Heembeek. Voor één dag ruilden ze hun steriele werkomgeving in voor een slijkerig en nat parcours. "We hebben er zeker zin in", vertelt eerste sergeant-majoor Evy De Potter. "We hebben ons niet echt voorbereid maar het lopen moet zeker lukken." "Het is onze eerste deelname", vult haar collega aan, eerste sergeant-majoor Elke Marnef. "Dus we weten niet echt wat we kunnen verwachten, maar we gaan er in ieder geval voor."

Het tweetal neemt deel als een echt team en samen zullen ze elkaar helpen bij elke hindernis. Maar voor de individuele deelnemers is het menens. De militaire titel staat op het spel. Topfavoriet is luitenant Jannes Naeyaert. Hij is pelotonscommandant bij het 3 Bataljon Parachutisten en fervent survival runner. "De organisatie vertelde me dat het een sprinteditie zal worden door het korte parcours", vertelt luitenant Naeyaert. "Maar als ik ergens eens deelneem, dan wil ik steeds winnen. Dus ik hoop bovenaan het klassement te eindigen."

De deelnemers moeten een touwenparcours overschrijden, over zwevende balken kruipen, door beken waden en kajakken. "Bij haast elke proef moet je elke spiervezel in je armen gebruiken", zegt luitenant Naeyaert na aankomst. "De vermoeidheid slaat toe tegen het einde. Je voelt de verzuring in armen en benen maar toch moet je blijven letten op je techniek als je een hindernis overschrijdt."

Uiteindelijk maakt de topfavoriet zijn voorspelling waar. Hij eindigt eerste, in een tijd van 40 min en 21 sec.

Klassement

Seniors individueel

  1. Jannes Naeyaert
  2. Jorn Bussens
  3. Lars De Laet

Veteranen individueel

  1. Paul Goossens
  2. Kris Van den Broeck
  3. Ivan De Bruycker