-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Vers brood voor een goed moreel

Vers brood voor een goed moreel

 

Het fregat F930 Leopold 1 is momenteel op missie met het NAVO-eskader SNMG 1. De ongeveer 150 bemanningsleden eten elke dag vers brood. Daarover waakt bakker Joeri, die ook als steward werkt.

Toen hij op zijn 32ste bij Defensie ging werken, volgde Joeri opleidingen voor uiteenlopende functies. "Ik doe graag mijn werk als bakker en bemanningslid", begint de kwartiermeester. "In de bakkerij kan ik creatief zijn en mijn werk in een goede sfeer uitvoeren, terwijl mijn collega's zich over het resultaat verlekkeren. Tijdens hun pauzes doet het me plezier dat ze van een goede maaltijd kunnen genieten. Het maritieme luik van mijn werk geeft me de kans om de wereld te zien tegen een aantrekkelijke premie. Ik ben vaak lang en ver weg van huis, maar nadien heb ik ook telkens een lange vakantieperiode."

Op een schip voert elk bemanningslid meerdere taken uit. "Bij een noodgeval aan boord, maak ik deel uit van de medische actiedienst, die de medische specialisten ondersteunt." Tijdens oefeningen en echte noodgevallen trek Joeri zijn beschermingspak aan en rept hij zich naar de medische hulppost.

"Op gewone dagen werk ik volgens het normale dienstritme. Dat betekent dat ik geen wachtdiensten loop. Wanneer er veel werk is, zoals vandaag, werk ik soms twaalf uren aan een stuk. Om te zorgen dat er altijd vers brood is, bak ik elke dag veertien wittebroden en veertien grijze of meergranenbroden. Vandaag krijgen mijn collega's appelflappen. Ik heb er 150 gemaakt!"

Om zijn werk naar behoren te doen, heeft hij ook het geschikte materieel nodig. "De bakkerij aan boord is goed uitgerust", weet Joeri. "De apparaten zijn al wat ouder, maar werken nog perfect. Ik werk graag met deeg om stokbrood of pistolets te maken. Er ontbreken wel enkele attributen zoals bepaalde bakvormen, anders kon ik mijn gamma nog uitbreiden met nog meer smaakbelevingen."