-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Verdeling van 12 miljoen mondmaskers gestart

Verdeling van 12 miljoen mondmaskers gestart


Een indrukwekkende colonne van vijftig militaire vrachtwagens verliet op maandagvoormiddag 8 juni de kazerne van Peutie. Aan boord de eerste lading van 18 miljoen stoffen mondmaskers die Defensie in opdracht van de federale overheid aankocht.

Vandaag 8 en morgen 9 juni verdeelt Defensie 12 miljoen van die maskers naar farmaceutische groothandelaars-verdelers. Die distribueren de maskers verder naar apothekers over heel België. De overige 6 miljoen maskers blijven voorlopig in reserve.

Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft Defensie op 8 juni weer een persconferentie georganiseerd waarbij de pers fysiek aanwezig mocht zijn. De Chef Defensie generaal Marc Compernol zelf verwelkomde de journalisten naar aanleiding van de verdeling van de nieuwe mondmaskers.

"Defensie is de enige organisatie die heel snel veel professionele, goed getrainde mensen kan mobiliseren", startte generaal Compernol de conferentie. "En dat met een waaier aan capaciteiten die groter is dan andere Belgische instanties. Ook deze keer weer, in het kader van de Covid-19-crisis, tekende Defensie present voor de hulp aan de natie."

De eerste taak van Defensie was de aankoop van de mondmaskers. Kolonel Geert Bouchez, materiaalbeheerder bij de Algemene Directie Material Ressources en verantwoordelijke voor het aankoopdossier: "Ons doel was om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk een kwalitatief mondmasker was voor iedere inwoner van België. Op 5 mei hebben wij een contract getekend met twee firma's.

Nu, vijf weken later, zijn die 18 miljoen mondmaskers allemaal geleverd. Ondertussen hebben wij ook de opdracht gerealiseerd om samen met de farma-industrie en de groothandelaars van de sector de bedeling via de apothekers mogelijk te maken."

Vanaf 15 juni worden de mondmaskers via de apothekers verdeeld aan alle inwoners van België. Dat gebeurt in tien dagelijkse golven. Per dag is de verdeling voorbehouden aan personen uit een bepaald geboortejaar en hun inwonende gezinsleden. De verschillende fasen vind je terug op de poster hierboven. Uiterlijk tegen 26 juni kunnen alle Belgische inwoners een masker afhalen bij een apotheker bij hen in de buurt.

#COVID19BELDEF