-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

UNIFIL Peacekeepers Day in Naqoura

UNIFIL Peacekeepers Day in Naqoura

 

De troepen van de United Nations Interim Forces in Lebanon (UNIFIL) hebben de blauwhelmen herdacht die sinds de aanvang van de VN-opdracht in 1978 om het leven zijn gekomen. Dat gebeurde tijdens de ‘International Day of UN Peacekeepers’ op donderdag 29 mei op het VN-hoofdkwartier in het Libanese Naqoura. Ook de Belgen stuurden een kleine delegatie die deelnam aan de militaire parade.

37 vaandeldragers netjes op een rij, hun nationale vlaggen lichtjes wapperend door de fikse zeebries. Net daarachter staan per land vier andere militairen met hun persoonlijk wapen opgesteld. Zij zullen even later kort defileren op de rode loper voor een internationaal getint publiek. Tijdens dat defilé bedankt de Indische Brigadegeneraal Tarundeep Kumar, vicebevelvoerder van de VN-troepen in Libanon, de landen die sinds 2006 hebben bijgedragen tot de UNIFIL-opdracht. 

Tevens worden er gedurende de plechtigheid bloemenkransen neergelegd voor de 304 blauwhelmen die sinds de aanvang van de VN-opdracht in 1978 hun leven verloren tijdens hun actieve dienst in Zuid-Libanon. Het is ter ere van hun nagedachtenis dat de Verenigde Naties jaarlijks een ‘Peacekeepers Day’ organiseren. Daarbij wordt steevast hulde gebracht aan alle mannen en vrouwen die wereldwijd in verschillende VN-opdrachten hun taak naar best vermogen uitvoeren.