-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tweede incident in Mali: de feiten op een rij

Tweede incident in Mali: de feiten op een rij

 

Op 24 januari reed een voertuig van het Belgische contingent bij MINUSMA (Mission multidimensionnelle intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali) op een geïmproviseerd springtuig (IED). Daarbij raakten drie militairen gewond, waarvan één zwaargewond. Het Dingo II-voertuig is verwoest. Sinds begin van dit jaar is dit het tweede soortgelijke incident.

De Belgische militairen kwamen terug van een verkenningsmissie. Ze reden in een colonne van zeven voertuigen naar het kamp van Gao toen het tweede voertuig op een IED reed.

De zwaarst gewonde militair werd overgebracht naar het Franse militaire ziekenhuis van Gao waar hij geopereerd werd vooraleer hij al op zaterdag naar België werd geëvacueerd. Hij had meerdere breuken aan beide benen. De twee andere militairen konden naar hun kamp terugkeren.

Het voertuig zelf werd verwoest maar toonde dat het de inzittende militairen wel degelijk kan beschermen. “We willen het wrak terughalen om het te inspecteren”, vertelde kapitein-ter-zee Carl Gillis, hoofd van de divisie Operaties, vrijdag op een persconferentie. “Op basis daarvan kunnen we ons materieel en onze technieken en tactieken verbeteren.”

Net als bij het eerste incident op 1 januari stuurde Defensie psychologische hulp naar de Belgische militairen in het kamp van Gao. Die lieten weten dat ze zodra dat mogelijk is weer op patrouille willen en in Mali willen blijven.

Tijdens incidenten lichten we altijd eerst de familie in, benadrukte Gillis. Die communicatie is pas mogelijk wanneer Defensie zelf over correcte en gecontroleerde informatie beschikt.

Momenteel werken 67 Belgische militairen in Mali voor MINUSMA en 15 anderen voor de European Union Training Mission (EUTM). In 2019 vonden er in dat land 182 soortgelijke incidenten plaats.