-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tropische training voor speciale operaties

Tropische training voor speciale operaties

 

Het Special Operations Regiment houdt van 6 november tot 16 december een trainingsperiode in Gabon. Zo'n 800 militairen van Land-, Lucht- en Medische Component ontplooien zich in het Afrikaanse land. Ook eenheden van het US Marine Corps en Gabonese parachutisten nemen aan de oefening deel om expertise uit te wisselen in diverse domeinen.

Tijdens Tropical Storm 2019 oefenen de paracommandobataljons en hun steuneenheden op verschillende locaties in Gabon: voornamelijk in de hoofdstad Libreville en plaatsen in het binnenland zoals Lambarene, Ndjole, Mandilou en Mouila.

Door te oefenen in tropische omstandigheden kunnen onze mensen een unieke Afrikaanse ervaring opdoen en werken in fysiek zware omstandigheden. De focus van de oefening ligt op tactieken, technieken en procedures voor speciale operaties, uitgevoerd in de specifieke Afrikaanse klimatologische omstandigheden, met een hoge vochtigheid en temperaturen.

Tijdens Tropical Storm 2019 trainen de eenheden van de Land-, Lucht- en Medische Component altijd samen. De Luchtcomponent zorgt voor alle tactische transporten en recuperaties van personeel en materieel via de lucht ter plaatse te brengen en weer op te halen. Dat doen ze met C-130-vrachtvliegtuigen en A109- en NH90-helikopters. De Medische Component levert tijdens de oefening medische steun bij noodgevallen en oefent tegelijk de procedures voor medische zorgen in de tropische omgeving.

Na eerdere edities in 2015 en 2017 verloopt Tropical Storm voor de derde keer in erg nauwe samenwerking met de burgerlijke en militaire overheden van Gabon. Tijdens de oefening leiden Belgische instructeurs onder meer Gabonese parachutisten op. Die zullen hun eerste sprongen uitvoeren vanuit Belgische C-130's. Andere Gabonese militairen worden opgenomen in Belgische eenheden en nemen zo integraal deel aan de tactische oefeningen.

Militaire informatieploegen brengen de plaatselijke bevolking steeds tijdig op de hoogte van wat er in hun omgeving zal gebeuren.

De Franse troepen die in Gabon werken, ondersteunen de oefening door hun installaties in Libreville ter beschikking te stellen. Vanuit hun Centre d'Aguerrissement Outre-Mer et Étranger omkaderen ze ook de overlevingsoefeningen in het tropische woud en de Gabonese mangroves.

Enkele cijfers

  • +/- 800 Belgische militairen
  • 150 voertuigen (vrachtwagens, ambulances, aanhangwagens ...)
  • Meer dan 100 containers met allerhande materiaal
  • 3 C-130-vliegtuigen
  • 3 A109-helikopters
  • 2 NH90-helikopters
  • 13 zodiac-boten