-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tot het einde paraat

Tot het einde paraat

 

Dinsdag 24 juni, in het midden van het militair kamp in het Libanese At-Tiri, draait het operationeel zenuwcentrum op volle toeren. Zeven dagen op zeven, vierentwintig op vierentwintig uur staat de ‘shift’, zoals het in militair jargon wordt genoemd, paraat. Concreet houdt het in dat twee mensen permanent een dienst bemannen, die continu in contact staat met de troepen op het terrein en de hiërarchische meerderen in het VN-hoofdkwartier.

Net zoals een kapitein een zinkend schip pas als allerlaatste verlaat, zo blijven ook de werknemers van het zenuwcentrum actief tot een van de laatste dagen voor vertrek. Drie teams van twee personen hebben gedurende vier maanden deze dienst bemand. Rapporteringen van dagelijkse feiten, verplaatsingen van voertuigen en personeel, contact met de andere VN-landen van de UNIFIL-opdracht (United Nations Interim Forces in Lebanon), het hoorde er allemaal bij.

Daarnaast is de ‘shift’ ook het centrum waar elke militair in At-Tiri dagelijks minstens één keer passeert. Het afhalen van de sleutels van de voertuigen, het afgeven van vervoersbewijzen, of gewoon ’s middags een praatje maken met het personeel tijdens het VRT-nieuws (beschikbaar via satelliet-tv) om de laatste nieuwtjes van de dag te weten te komen.

Het personeel van het detachement BELUFIL 14-02 (Belgian Luxembourg Forces in Lebanon) heeft ondertussen zijn taken doorgegeven aan de Franstalige opvolgers die sinds 20 juni in At-Tiri zijn geland. Nu rest de militairen enkel nog de koffers pakken, de wapens afgeven en nog een laatste keer genieten van het fraaie bergachtig uitzicht dat het militair kamp omringt.

Wat vier maanden lang tijdelijk ‘thuis’ werd genoemd, maakt thans plaats voor een terugkeer naar België. Au revoir Liban, hallo familie, geliefde en vrienden.