-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Toekomstige dronepiloten klaargestoomd

Toekomstige dronepiloten klaargestoomd

 

Veertien militairen hebben begin april een dronecursus gevolgd. Het Antwerpse bedrijf Ben Air Flight gaf die in het kamp van Lombardsijde. 

Gedurende één week maakten de cursisten, waaronder drie Marinemedewerkers, eerst kennis met de theorie over de nieuwste technologieën op vlak van gps en cartografie. Daarna leerden ze tijdens het praktijkgedeelte een veilige vlucht uitvoeren vanaf een positie aan de grond. 

Elk cursist beschikte over een drone van het type Phantom 4. Naast de drone beschikten ze over diverse systemen om een drone vanop afstand te controleren, van de manuele controle ter plekke tot een data link waarmee je het tuig wereldwijd kan controleren. 

Die nieuwe vliegmethode biedt mogelijkheden voor allerlei toepassingen in de luchtvaart, zeker nu het gewicht van sensoren drastisch verminderd is. Ook voor militaire doeleinden zijn die toepassingen erg interessant om zogenaamde dull, dirty and dangerous missions uit te voeren. 

Naast hun tactische mogelijkheden kan Defensie zijn drones inzetten voor 3D-beeldvorming, atmosferisch onderzoek, controles, inspecties en missies in onrustige en afgelegen gebieden. 

Voor een drone de lucht ingaat, wordt hij volledig nagekeken en met een checklist alle parameters overlopen. Vision position, lageresolutiecamera, sonar, een camera vooraan en achteraan, infraroodsensor, batterij, propellers, grondcontrolestation, vermogen, oriëntatie en polarisatie van de antennes: allemaal onderdelen van de erg technische cursus. 

De Marine had drie personen ingeschreven. Voor cameraman Patrick en huisfotograaf Jorn een ideale kans om luchtbeelden te leren nemen. Voor Ricardo van het fregat Louise-Marie lag de nadruk eerder op het gebruik van de drone bij onze toekomstige capaciteiten. 

Dankzij de evolutie van die nieuwe spitstechnologie verbetert Defensie zijn mogelijkheden, capaciteiten en slagkracht.