-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tanguy: twintig en al twee opdrachten

Tanguy: twintig en al twee opdrachten

 

Aan boord van het fregat Leopold 1 nemen jonge onderofficieren nog voor hun gespecialiseerde opleiding deel aan de missie met het NAVO-eskader SNMG 1. Zo wil het commando hen ter plekke al hun toekomstige functies laten ontdekken, samen met het werk op zee.

Afkomstig uit de streek rond Waver, draagt Tanguy met zijn twintig jaar de graad van tweede meester. Na zijn opleiding wordt hij wapentechnicus en zal hij sensoren onderhouden op de operationele schepen.

"Ik heb mijn gespecialiseerde opleiding nog niet gevolgd", vertelt de kandidaat-onderofficier. "Dat betekent dat ik nog onder bevel werk en dat ik voortdurend begeleid wordt door een onderofficier die me opleidt en me toont hoe het moet. Ik wil graag snel aan mijn opleiding beginnen, alleen jammer dat ik nog geen idee heb van de planning."

"Het fregat beschikt over negen sensoren, waaronder de LW-lucht- en oppervlakteradar en de SMART-radar", vertelt Tanguy. "Die tweede vervult dezelfde functie, maar is preciezer en werkt over grotere afstand. Door de gegevens van beide systemen te combineren, kunnen we schepen opsporen die zich trachten te verbergen. In mijn specialiteit zal ik ook instaan voor de radiologische detectie rondom het schip. Als er een radioactieve wolk in de buurt van ons schip of eskader komt, zullen we die detecteren."

Met zijn twintig jaar zit de jonge tweede meester al aan zijn tweede operationele ontplooiing. "Op de Leopold 1 heb ik kunnen deelnemen aan een FORACS-missie en momenteel aan het eskader SNMG 1. Wat me het meeste aanspreekt in dit beroep is om te kunnen varen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zoals wanneer we in de mast moeten klimmen om in een beperkte ruimte en op een woelige oceaan aan systemen te werken."