-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Startschot voor vervanging fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen

Startschot voor vervanging fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen

 

België en Nederland hebben op 8 juni een akkoord gesloten waarmee ze samen zestien marineschepen aankopen (2 fregatten en 6 mijnenjagers) voor meer dan vier miljard euro. België investeert voor die acht vaartuigen samen 2,2 miljard euro.

Defensieminister Steven Vandeput ondertekende de overeenkomst samen met zijn Nederlandse ambtgenote Ank Bijleveld, in de marge van de vergadering van de 29 ministers van Defensie van de NAVO-landen. De ondertekening is volgens Vandeput: "het echte startschot voor de vervanging van onze schepen". De zes mijnenbestrijdingsschepen vervangen de vijf Belgische mijnenjagers en het Commando en Logistiek steunschip Godetia. Het eerste Belgische mijnenbestrijdingsvaartuig wordt verwacht in 2023. De ingebruikname van het eerste Belgische fregat is voorzien vanaf 2027.

Elk land neemt de leiding in een van de vervangingsprojecten op zich: Nederland voor de nieuwe fregatten en België voor de 12 mijnenbestrijdingsvaartuigen. Beide ministers wezen tijdens de ondertekening op de goede samenwerking tussen Nederland en België en de marines van beide landen. Deze schepen zullen worden betrokken bij nationale en internationale missies van de NAVO of de Europese Unie.