-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Special Forces testen FRISC in Noorwegen

Special Forces testen FRISC in Noorwegen

 

De Belgische Special Force Group (SFG) neemt deel aan de oefening Cold Response in het Noorse Ramsund. Daar testen ze hun nieuwste vaartuigen: Fast Raiding Interception & Special Forces Craft (FRISC). Van 10 tot 19 maart gaan ze na hoe de motorboten reageren op het extreemkoude klimaat.  

De Belgische FRISC-vaartuigen zijn twaalf meter lang en uitgerust met twee motoren van elk 370 pk. Die staan garant voor een topsnelheid van ruim 80 km/u. Omdat de nieuwe boten ook beschikken over een grote dieseltank hebben ze een actieradius van bijna 450 km. Daardoor zijn ze heel breed inzetbaar. 

 De Special Forces zullen hun nieuwste aanwinst vooral gebruiken voor tactische infiltraties. Zo kunnen ze duikers inzetten in vijandelijk gebied of aan boord gaan van gekaapte schepen. Dat soort operaties gebeurt in het grootste geheim. Als de bemanning toch in contact zou komen met een tegenstander, dan moeten ze kunnen reageren. Daarom zijn er aan boord twee MAG-machinegeweren gemonteerd. Hiermee traint de SFG ook het vuren vanop zee.  

 Oefeningen zoals in Noorwegen zijn broodnodig om de FRISC-vaartuigen in te zetten in alle situaties. Met een watertemperatuur rond nul graden zijn de werkomstandigheden helemaal anders dan in tropische wateren. De oefening Cold Response zorgt er dan ook voor dat de bemanning nooit voor verassingen komt te staan.