-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Songs of freedom

Songs of freedom

 

Op woensdag 27 november verwelkomde de commandant van de provincie West-Vlaanderen, fregatkapitein Philippe Decock, 450 gasten op het 42ste concert ter gelegenheid van Koningsdag.

Wijlen koning Boudewijn besliste in de jaren ‘60 om op 15 november, de naamdag van de eerste Koning, de Dag van de dynastie te vieren. Sindsdien benadrukt al het personeel van Defensie de week voor of na de Dag van de dynastie zijn trouw aan het koningshuis, door de jaarlijkse toast op het staatshoofd en met galaconcerten, waarvan de winsten integraal ten goede komen van goede doelen.

Het concert van de Koninklijke Muziekkapel van de Marine, onder leiding van Bjorn Verschoore, startte traditiegetrouw met het Belgisch volkslied, de Brabançonne. Het concert werd een opeenvolging van composities met de nadruk op de 75ste verjaardag van de Bevrijding.

De klank van de Bevrijding was de swingmuziek, die vrolijk en lichtvoetig klonk. Dat was onontbeerlijk in een periode van raciale spanningen, vrouwendiscriminatie, armoede en oorlog. Het hielp de mensen om te gaan met de grote persoonlijke verliezen die ze hadden geleden. Aan deze kant van de oceaan had Hitler de jazz en al zijn derivaten tot een vijand van het Derde Rijk gemaakt. Dat feit maakte van die muziek een dankbaar propagandamiddel om Amerikaanse jongeren de noodzaak van deelname aan de oorlog te doen inzien.

Vooral de Andrew Sisters spraken tot de verbeelding. Hun repertoire werd gezongen door de Jacquelines, onder leiding van Iris Berardocco. Hierdoor werd de ganse zaal terug naar 1942 gekatapulteerd. Met hun engelenstemmen, zoals destijds, zongen ze ‘Rum and Coca Cola’, of ‘Tico Tico’ en veel meer deuntjes waarbij de toeschouwers nog moeilijk konden stilzitten.

Het tweede deel van het concert was een ode aan de Amerikaanse jazzmuzikant Glenn Miller. Hij nam dienst bij het Amerikaanse leger in 1942 en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de bekendste bigbandleider aller tijden.

Ook het leed van het joodse volk tijdens de Duitse onderdrukking kreeg een prominente plaats tijdens het concert met stukken uit de soundtrack van Schindler’s list. Op de muziek van de gekende film werden unieke beelden getoond van de jodenvervolging, een zwarte pagina uit onze geschiedenis. De Duitse zakenman Oskar Schindler redde uiteindelijk 1100 joden van de holocaust.

Het concert eindigde met een alomgekende ode aan de zee: ‘Les filles du bord de mer’, geschreven door Adamo in 1964, maar meer dan duizend keer gezongen door de rasechte Oostendse zanger Arno. 

Naast het concert werden ook sociale goede doelen in de schijnwerpers geplaatst. Zij kregen elk een cheque van 3.000 euro uit handen van de provinciecommandant. Een geslaagde avond, voor herhaling vatbaar.