-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Securitas bewaakt kazerne van Heverlee

Securitas bewaakt kazerne van Heverlee

 

Voortaan bewaakt de firma Securitas het kwartier de Hemptinne in Heverlee. Die uitbesteding heeft minister van Defensie Steven Vandeput op 8 maart 2018 officieel voorgesteld aan de pers.

Burgerlijke bewakingsagenten van de Zweedse firma Securitas bewaken voortaan het kwartier de Hemptinne in Heverlee. Die overdracht is het gevolg van vele jaren werken aan haalbaarheidsstudies, behoeftenuitdrukkingen, aanbestedingen en contractuele onderhandelingen.

Het bewakingspersoneel zal 24 uur per dag, 7 dagen per week gewapend toezicht houden, daarbij ondersteund door ultramoderne camera's, detectiesystemen en alarmen. Bij een bijzondere dreiging kunnen ze nog steeds versterking krijgen van militair personeel.

De keuze voor de uitbesteding kadert in de Strategische Visie voor Defensie. Dat plan voorziet dat Defensie tegen 2030 dezelfde opdrachten zal blijven uitvoeren met minder militairen. Om daarop in te spelen, zal Defensie de taken die geen militaire ervaring vereisen, gaandeweg uitbesteden.

Tegen 2020 zullen burgerfirma's twintig kazernes bewaken. Het tempo van die overgang hangt grotendeels af van de begrote middelen, de prioriteiten voor Defensie en de evolutie van het personeelsbestand.

Tegen begin 2019 zullen burgerfirma's ook andere kazernes bewaken. "We willen een nieuwe procedure opstarten voor vier kwartieren", verklaart luitenant-kolonel Geert Bouchez, change manager bij de Algemene Directie Material Resources (DG MR). "Het gaat dan over Poelkapelle, Melsbroek, de Koninklijke Militaire School en Rocourt."

Door de bewaking van het kwartier de Hemptinne uit te besteden, bespaart Defensie 32 voltijdsequivalenten of een heel infanteriepeloton.